W Poznaniu otwarto Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Kształcić się tam będą młodzi ludzie, którzy wiążą swoją przyszłość z zawodem piekarza lub cukiernika. W niecałe dziesięć miesięcy powstał nowy budynek przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich przy ul. Warzywnej.
– Można powiedzieć, że Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa urosło jak na drożdżach. W niecały rok od rozpoczęcia budowy otwieramy budynek zaprojektowany stricte dla tej branży – mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. – Obserwujemy coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność. Cieszy więc fakt, że przyszli specjaliści od wypieków będą tu mieli bardzo dobre warunki do kształcenia. Powstanie tego centrum to też wyraźny sygnał Miasta, że stawiamy na rozwój szkolnictwa branżowego.
BCU powstało przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich, które od ponad 70 lat kształci przyszłych rzemieślników związanych z branżą spożywczą, w tym piekarzy. Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Poznania od 31 grudnia 2024 roku centrum zyskało statut i oficjalnie zostało włączone do ZSPS.