Bambrzok na Festiwalu Dobrego Smaku (Film)


„Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra” – to już ponad 2 tysiące lat temu powiedział Epikur, starożytny specjalista od przyjemności i szczęścia. Takich, którzy przyjemności szukają w jedzeniu i piciu nie brakuje i dzisiaj. To z myślą o nich od 7 lat jest organizowany  Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.

festiwal_smaku_itv

Ponad sto straganów, a na nich specjały z całego świata: pieczywo, wędliny, przyprawy, słodycze a do tego nieprzebrany wybór napitków – to wszystko przyciąga na poznański rynek tysiące smakoszy. Ale festiwal dobrego smaku to nie tylko jarmark pyszności. To również cykl warsztatów, konkursów, spotkań autorskich  i wykładów. Oto jeden z nich: „Dzika kuchnia”. „Idź na łąkę, nazrywaj zielska i ugotuj z niego obiad” – radzi Krystyna Stepczyńska Szymczak. Bo nie zdajemy sobie sprawy jakie bogactwo smaku rośnie wokół nas.
Od samego początku festiwal promuje wielkopolskie potrawy. I zawsze wspiera go w tym powiat poznański. Bo dobre, lokalne dania to jeden ze sposobów na promocję regionu i przyciągnięcie turystów.
Bambrzok zaistniał podczas festiwalu nie tylko na papierze. Przy jednym ze stoisk można się było delektować tym niezwykłym daniem podawanym z kurkami.
Powiat nie tylko dba o tradycję, szkoli też nowe kadry. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zaprezentowali swoje umiejętności na festiwalowej scenie.
Młodzi kucharze z Murowanej Gośliny już wygrywają prestiżowe konkursy. W Poznaniu plendze smażyła Młoda Kreatorka Sztuki Kulinarnej Andżelika Piechowiak.
Na Starym Rynku Festiwal Dobrego Smaku trwał tylko cztery dni. Ale dzięki zdobytym tutaj inspiracjom każdy może zrobić taki festiwal we własnej  kuchni. Nawet codziennie. Zobacz film z tego wydarzenia (kliknij tutaj).
autor: www.itvwielkopolska.pl

Więcej na ten temat czytaj tutaj.

Dodaj komentarz