Badanie: restauracje, siłownie i hotele najbardziej ryzykowne w dobie pandemii


Jako przykład podano Chicago. Tam model badania przewiduje, że jeśli restauracje zostałyby ponownie otwarte z pełną wydajnością, wygenerowałyby prawie 600 000 nowych infekcji, trzy razy więcej niż w przypadku innych branż.

„Musimy pomyśleć o strategiach ponownego otwarcia gospodarki” – powiedział Jure Leskovec z Uniwersytetu Stanforda, główny autor artykułu – Badanie pozwala nam przetestować różne scenariusze ponownego otwarcia i ocenić, co to oznaczałoby dla rozprzestrzeniania się wirusa”.

Model sugeruje również, jak skuteczne mogą być środki blokowania przestrzeni publicznych. Na przykład w Miami liczba infekcji zaobserwowana w hotelach osiągnęła szczyt w tym samym czasie, gdy miasto tętniło wiosennymi imprezami na plażach, które odbywały się pomimo pandemii. Ale liczby te, według badania, znacznie skurczyły się, gdy zaczęły obowiązywać obostrzenia epidemiczne.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz