Apel wojewody w sprawie ptasiej grypy: nie jeść surowych jajek


– unikać spożywania surowego jajka;
– myć dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze);
– pamiętać, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;
– spożywać mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C (wirus ptasiej grypy w tej temperaturze ginie);
– zadbać o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania lub karmienia;
– nie dotykać padłych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków;
– nie karmić dzikich ptaków prosto z ręki, a także nie dopuszczać, by siadały one na rękach lub ramionach.

 

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz