Apetyt na miasto będziesz miał od poniedziałku


„Apetyt na miasto” – Miejski Festiwal dla Miłośników Dobrego Jedzenia to akcja, zostanie zorganizowana w czterech miastach: Poznań, Warszawa, Kraków, Wrocław i Trójmiasto (Gdańsk, Gdynia, Spot) obejmując ponad 200 restauracji oferujących kuchnię z całego świata. Kulinarna uczta, zaczyna się jutro i potrwa przez cały tydzień, od 20 do 26 kwietnia.

– Podejmując się organizacji festiwalu, przyświeca nam przede wszystkim chęć propagowanie jedzenia w restauracjach jako sposobu na życie i spędzania czasu w mieście – mówi koordynatorka poznańskiej części imprezy Sylwia Kulczyńska z firmy Quandoo. – Ideą akcji jest także promocja gastronomii miejskiej, celebracji wspólnych chwil z przyjaciółmi i rodziną oraz poznawania nowych smaków. Idąc dalej projekt w kolejnych swoich edycjach ma także wiązać wyjście do restauracji z korzystaniem z instytucji kulturalnych, kinami studyjnymi, muzeami, czy galeriami.

Na uczestników imprezy czekać będą także specjalne propozycje szefów kuchni, którzy na tę okazję przygotują festiwalowe menu. Warunkiem udziału w akcji jest rejestracja na stronie www.apetytnamiasto.pl i wykupienia vouchera. Za 3-daniowy posiłek uczestnicy festiwalu zapłacą tylko 39 zł. Sprzedaż ruszyła od środy 8 kwietnia.

– Stawiamy na smak, klimat i zdrowie, bo jedzenie to ważna część kultury. Chcemy zachęcić nie tylko młodych ludzi do częstszego wychodzenia z domu i wybierania dobrych, sprawdzonych restauracji, a także przekonać ich, że lunch w restauracji nie musi być drogi. Podobne projekty cieszą się dużym powodzeniem w wielu krajach, gdzie na stałe wpisały się już w miejski kalendarz imprez – mówi Sylwia Kulczyńska.

Niezwykle istotnym elementem jest także fakt, że w akcji „Apetyt na miasto” organizatorzy kładą też olbrzymi nacisk na promocję miasta, w którym organizowany jest festiwal. W związku z tym, że głównym partnerem technologicznym festiwalu „Apetyt na miasto” jest quandoo.pl akcja docierać także będzie do turystów z 12 krajów na świecie.

Poznańskie restauracje, które biorą udział w Festiwau: Avocado Restaurant & Wine, Azalia Restauracja Chińska, Bistro La Cocotte Poznań, Cantina Mariachi, Classic, Ciucina88, Czerwone Sombrero Apollo, Czerwone Sombrero Stary Rynek, Francja Elegancja, Gajowa 12, Gospoda Poznańska, Jugoslavia, Koło Murka, Konfitura, Lizarran, Le Palais Du Jardin, Le Targ Bistro, Milenium Mickiewicza, Nagoya Sushi, Pad Thai/Imbir Sushi, Pasta City, Pastela, Pinta Klepka, Pióro Feniksa, Pod Niebieniem, Pysna Chałupa, Pyszna Bawaria, Pyszna Kuchnia, Pyszna Węgierska, Rock & Ribs, Toga, Trattoria Wzgórze Toskanii, Umberto Cafe&Ristorante, Warto nad Wartą, Wieniawskiego 5, 7 Street Bar & Grill.

A co ciekawego w menu? Mnóstwo od ślepych ryb wielkopolskiej zupy W Podniebieniem na Żydowskiej, po liście patry w Todze na Placu Wielkopolskim, zupę piwną w Pysznej Bawarii na Starym Rynku, Boeuf bourguignon – duszoną wołowinę z puree ziemniaczanym z boczkiem marchewką i pieczarkami w Bistro La Cocotte na Murnej, pierogi z wołowiną w Koło Murka na ul. Masztalarskiej, czarne Tagiollini w sosie szafranowym, grillowany scallops, zielone szparagi w Cucinie 88 w City Parku po Beijnhos de coco – mleko, żòłtka, wiórki kokosowe, owoce w Pinta Klepka na Mickiewicza.

Pełne menu wszystkich restauracji można znaleźć na stronie www.apetytnamiasto.pl

Zdjęcia potraw pochodzą z Restauracji Toga

Fot. J. Podolski

 

Dodaj komentarz