Tradycyjne hiszpańskie potrawy, degustacje wina, muzyka na żywo, pokazy flamenco. To tylko część atrakcji jakie w kwietniu zaplanowano w Gusto Food&Wine. Najbliższą atrakcją będą warsztaty kulinarne, które poprowadzi szef kuchni, sam Roman Kosmalski.
Oprócz znanych i lubianych Tortilla i Tapas, uczestnicy zmierzą się z Cocido madrileño – tradycyjnym gulaszem madryckim, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od XV w. Warsztaty organizowane są w ramach Akademii Kulinarnego Poznania. Wejściówki dostępne są na stronie www.kulinarnypoznan.pl. Warto się spieszyć, bo warsztaty interesujące, a miejsc coraz mniej
Miesiąc hiszpański, to wydarzenie mające na celu propagowanie kuchni i kultury hiszpańskiej. Gusto Food&Wine do współpracy zaprosiło między innymi: Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, Centrum Języków Obcych (organizatora festiwalu Que Passa), inicjatywę zrzeszającą poznańskie restauracje Kulinarny Poznań oraz tancerzy związanych z poznańską szkołą tańca flamenco.
Przez cały miesiąc w restauracji będzie można spróbować dań hiszpańskich. Na tę okazję Executive Chef Ilonn Hotel i Gusto Food&Wine Roman Kosmalski skomponował specjalne menu. Oprócz owoców morza czy intrygującego bulionu szafranowego, w hiszpańskiej karcie zaleźć m.in. churros – słodki deser, który zostanie podany inaczej niż tradycyjny, bo z białą czekoladą.
O kolejnych imprezach w ramach Miesiąca Hiszpańskiego informować będziemy na bieżąco.