Wykryto salmonellę u pięciorga dzieci ze żłobka Krecik na osiedlu Chrobrego w Poznaniu. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili już w placówce kontrolę. Pobrano próbki żywności. Przebadani też będą wszyscy pracownicy. W przyszłym tygodniu będzie wiadomo, czy ktoś z personelu nie jest nosicielem bakterii. Żłobek w weekend zostanie zdezynfekowany.
Salmonella, a właściwie bakterie z grupy Salmonella enterica, inaczej pałeczki paraduru, wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie pokarmowe. Są one niebezpieczne, bo mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.
Salmonella upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Mogą ją też przenosić gryzonie i muchy. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku – ból brzucha i ból głowy, wymioty, biegunkę, podwyższoną temperaturę. Jednak najczęściej choroba daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.
Zdjęcie: rynekzdrowie.pl