Barmani z Poznania jednymi z najlepszych w regionie!


6 września w Zielonej Górze odbył się regionalny finał prestiżowego konkursu barmańskiego Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. Jednymi z pięciu najlepszych barmanów, zakwalifikowanych do ogólnopolskiego finału, okazali się Maciej Lemiesz, Maciej Musiał i Wojciech Stefanik z Poznania.

Najlepsi barmani z regionu spotkali się 6 września podczas regionalnego finału konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014, który odbył się w ramach „Winobrania”.

Wśród finalistów konkursu znaleźli się Maciej Lemiesz, Maciej Musiał i Wojciech Stefanik, którzy w doskonałym stylu zaprezentowali się podczas serii konkurencji wszechstronnie sprawdzających umiejętności barmańskie. By zostać jednym z pięciu zwycięzców finału regionalnego barmani z Poznania musieli perfekcyjnie zaserwować piwo Pilsner Urquell na jeden z trzech czeskich sposobów, prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście, a także wykazać się wiedzą merytoryczną na temat złotego trunku. Jury oceniało także ich autoprezentację oraz interakcje ze zgromadzoną publicznością.

Po zliczeniu ocen nie było wątpliwości, że Maciej Lemiesz, Maciej Musiał i Wojciech Stefanik to jedni z pięciu najlepszych barmanów z regionu, którzy zmierzą się w kolejnym etapie konkursu.

– Jestem już 14 lat barmanem. Na początku po prostu dorabiałem do studiów. Teraz jest to dla mnie przyjemność i wypoczynek. Najbardziej w pracy barmana lubię to, że każdy dzień jest inny. Ciągle poznajemy nowe osoby i każdego dnia doskonalimy swoje umiejętności – powiedział Maciej Musiał.

– Chciałem zostać piłkarzem, ale cieszę się, że tak się nie stało.  Na piłkarzy ciągle ktoś narzeka, a na dobrego barmana nigdy. Gdy ktoś obawia się gorzkiego smaku piwa polecam mu Pilsner Urquell zaserwowany na czeski sposób nazywany mliko. To kufel pełen piwnej piany, która jest, co zaskakujące, dość słodka – dodał Wojciech Stefanik.

Pozostałych dwóch barmanów, którzy zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału to:

– Radosław Kosmowski, Pizzeria Italia, Konin
– Mariusz Marcińczak, Pizzeria Italia, Konin

Najlepsza piątka z regionu będzie walczyła o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się 13 września w Warszawie.

Barmani, by zakwalifikować się do regionalnych finałów, musieli wypełnić specjalny test, sprawdzający zarówno wiedzę o samym piwie, jak i szczegółową znajmość faktów o piwie Pilsner Urquell. Najlepsza setka wzięła następnie udział w szkoleniu Experience Day. Podczas dedykowanych warsztatów uczestnicy doskonalili swoje umiejętności m.in. z perfect pour, czyli perfekcyjnego serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Kurs był również okazją do zdobycia cennej wiedzy dotyczącej składu i warzenia tego złotego trunku oraz tajników piwnej sensoryki.

Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego  niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas Experience Day. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.

Najlepsza dwudziestka z eliminacji regionalnych spotka się na ogólnopolskim finale, który odbędzie się 13 września w Warszawie. Oprócz nagrody pieniężnej w wysokości 2500 zł dla
pięciu najwyżej ocenionych barmanów, dziesięciu najlepszych finalistów wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim. Dzięki formule konkursu barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale przede wszystkim zdobywają cenną wiedzę merytoryczną.

Dodaj komentarz