Poznaj smakowity Poznań (Galeria)


Sierpień to najbardziej smakowity miesiąc w stolicy Wielkopolski. Co roku odbywa się bowiem Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Stary Rynek po raz ósmy zostanie opanowany przez producentów, restauratorów, szefów kuchni, winiarzy, serowarów, piwowarów i oczywiście smakoszy. To oni przez cztery dni od 14 do 17 sierpnia rządzić będą w naszym mieście.

– Przygotowaliśmy jak co roku bardzo ciekawy program – mówi Wojciech Lewandowski, współorganizator imprezy. – Oczywiście będzie Jarmark na Starym Rynku, na którym będzie można kupić produkty od małych producentów nie tylko z Polski, ale także z wielu krajów świata. Ale to tylko wierzchołek góry, bo będą także pokazy sztuki kulinarnej, konkursy, warsztaty, wykłady, zajęcia dla dzieci i koncerty. To będą bardzo wypełnione i smaczne dni, podczas których poznamy szczególnie smaki Wielkopolski.

Jak co roku odbędzie się turniej Polska Nalewka Roku. Co roku jury ocenia około 100 trunków, by wyłonić ten najlepszy.

– To niełatwa praca, ale ciąży na nas wielka odpowiedzialność wyłonienia prawdziwych nalewkarskich talentów – mówi Piotr Bikont, przewodniczący kapituły konkursu.

Nie zabraknie także poszukiwania najlepszej w Wielkopolsce restauracji przygotowującej …golonkę po poznańsku. W ubiegłych latach jury wybierało najlepsze szare kluchy, kaczkę po wielkopolsku, tatar i czerninę. Teraz można się już zgłaszać do kolejnego starcia.

Gościem specjalnym tegorocznego Festiwalu Dobrego Smaku będzie Robert Makłowicz – podróżnik i smakosz, który obecnie zajmuje się promocją win z regionów Moraw, Słowacji, Austrii i Węgier.

Jednym z najważniejszych cykli imprezy są warsztaty przygotowane specjalnie dla najmłodszych w wieku od 5 do 10 lat, a prowadzone przez Katię Roman-Trzaskę, założycielkę szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Tematem zajęć będą ziemniaki. Między Wagą a Odwachem powstanie też specjalna strefa dziecięca, gdzie codziennie odbywać się będą zajęcia plastyczne, ale też wykłady m.in. o życiu pszczół.

Warto zaplanować pobyt w Poznaniu w połowie sierpnia, bo będzie bardzo ciekawie i smacznie.

O festiwalu czytaj także tutaj.

EPE

Fot. J. Podolski/de’GUSTATOR PR

Dodaj komentarz