Kanapkę niejednokrotnie zjadamy na śniadanie, lunch czy kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu, wcale nie musi oznaczać nudnego posiłku. Wytrawna czy słodka? Z camembertem czy serem brie? Dzięki nowym serom pleśniowym Hochland, każda kanapka może być wyjątkowa. Na dowód tego, poniżej zamieszczamy trzy przepisy skomponowane przez Marcina Budynka.
Marcin Budynek jest szefem kuchni i dyrektorem Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie. Jest też założycielem i właścicielem Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Absolwent Poznańskiej Szkoły Gastronomicznej, uczył się między innymi u Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne pod Paryżem. Wieloletni szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpani, Włoszech, Francji, Angli, Chile i Rpa. Laureat konkursu m.in. ” Kreator Smaku”, Złota Patelnia, Dania Wigilijne. Przepisy są proste i szybkie w wykonaniu, zachęcamy do spróbowania! Smacznego!
Bajgle z wędzonym łososiem i serem Hochland Camembert z zielonym pieprzem
Składniki na 2 osoby
Bajgle 2 szt.
Łosoś wędzony 80g
Hochland Camembert z zielonym pieprzem 1 szt.
Chrzan 1 łyżka
Jogurt gęsty 2 łyżka
Kiełki drobne
Sposób wykonania
Bajgle kroimy na pół, smarujemy chrzanem wymieszanym z jogurtem. Ser Hochland Camembert tniemy wzdłuż na dwie polówki i układamy na bajglach. Następnie, na serze układamy plastry wędzonego łososia. Przykrywamy drugą połówką, a w miejsce dziurki układamy kiełki.
Zapiekany rogal półfrancuski z serem Hochland Brie i szpinakiem z suszonymi pomidorami
Składniki na 4 osoby
Rogale półfrancuskie 4 szt.
Ser Hochland Brie naturalny 1 szt.
Szpinak 200g
Suszone pomidory 40 g
Czosnek 1 ząbek
Masło 20 g
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Bazylia świeża
Sposób wykonania: Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim posiekany czosnek wraz z suszonymi pomidorami. Po ok. 2 minutach dodajemy liście szpinaku. Po odparowaniu płynu, przyprawiamy solą, pieprzem i świeżymi liśćmi bazyli. Rogale przecinamy wzdłuż na pół, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy szpinak, a na nim plastry sera Hochland Brie. Można podawać na gorąco po uprzednim zapieczeniu w piekarniku.
Ciabata z serem Hochland Brie z ziołami i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki na 4 osoby
Bułka ciabata 4 szt
Ser Hochland Brie z ziołami 1 szt
Czerwona cebula 3 szt
Żurawina (w słoiku) 2 łyżki
Miód 1 łyżka
Sól, pieprz
Czerwone wino 50 ml
Masło 2 łyżki
Rukola
Sposób wykonania
Masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy miód i pociętą w piórka cebulę. Smażymy ok. 5 min. a następnie dokładamy żurawinę i czerwone wino. Całość doprawiamy i dusimy ok. 10 min. Ciabatę przecinamy wzdłuż na dwie połówki, układamy na nich konfiturę, a w środek kładziemy plastry sera Hochland Brie. Dekorujemy rukolą i składamy dwie połówki. Można podawać na ciepło.