Romantyczne Walentykowe kolacje


Dzisiaj Dzień Zakochanych, jeśłi jeszcze nie zdecydowaliśmy się jak go spędzić lub jak obdarować osobę bliską naszemu sercu, może nie planujmy zakpu kolejnej puszowej maskotki w kształćie serca tylko spędźmy dzisiejszy dzień na romantycznej kolacji. Oto kilka propozycji:

SONY DSCW Walentynki w restauracji „Zielone Słonie” zakochani mogą liczyć na wyjątkowe menu w postaci skróconej karty. Przygotował je specjalnie na tę okazję Paweł Zasławski, szef kuchni tej restauracji. W menu znalazły się same smakołyki. I tak wśród przystawek można znaleźć na przykład znane afrodyzjaki w postaci krewetek w sosie z wina i masła wraz z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Wśród dań głównych są pozycje bardzo lubiane przez gości restauracji oraz nowości. Warto wymienić polędwiczkę w boczku z pieczonymi ziemniakami, puree z cebuli oraz z glazurowaną marchewką i sosem z zielonym pieprzem, tagliatelle z łososiem, czerwoną cebulą, pomidorem i świeżym szpinakiem oraz sałatę z burakiem, kozim serem i prażonymi migdałami. Całość dopełnią wspaniałe desery i wino. Każdy gość restauracji otrzyma w prezencie lampkę wina. Restauracja „Zielone Słonie” mieści się przy często uczęszczanej przez Poznaniaków ulicy F. Ratajczaka, w okolicach Pasażu Apollo. Powstała, jak deklaruje jej założyciel, z miłości do jedzenia i potrzeby odrobiny magii w codziennym życiu. W menu restauracji można znaleźć zarówno potrawy kuchni polskiej serwowane w nowoczesnym wydaniu, jak i propozycje właściwe na przykład dla kuchni włoskiej, jak deser panna cotta czy gnocchi z menu dziecięcego.

menuzielone

hotel kolegiackiSwietne miejsce na romantycznę kolację to Hotel Kolegiacki na Placu Kolegiackim. Wspaniałe wnętrza, ciepła restauracja m.in na śródziemnomorskim patio oraz smaczna kuchni powinny zadowolić tych, któzy chcą spędzićten dzień szczególnie. Szef kuchni przyotował specjalne menu przy świecach. Na początek proponuje marynowanego łososia z ogórkowym sosem vinaigrette oraz krem z białych szparagów przykryty kołderką z musu koperkowego. Po przystawce podane zostanie supreme z kurczaka z kurkami w śmietanie z bukietem gotowanych warzyw.
Ukoronowaniem Kolacji będzie deser – wyśmienite, truskawkowe tiramisu z likierem malinowym. Koszt całej kolacji wynosi 70 zł/os

polediwca

Szef Kuchni Restauracji Ratuszova Paweł Grygier przygotuje dla każdego Gościa specjalną przystawkę w prezencie: Podwędzaną polędwicę wołową, aromatyzowaną trawą żubrową, z glazurowanymi jabłkami i burakami, gruszką, galaretką jeżynową oraz sosem winno – żurawinowym! Na zdjęciu powyżej.

A takie cuda przygotowuje Kyokai Sushi Bar w Starych Koszarach:

O innych atrakcjach pisaliśmy już wcześniej w Le Palais du Jardin oraz w Flavorii Restauracji Hotelu IBB Andersia.

Dodaj komentarz