Pieczona cielęcina z serem żółtym


Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na obiad podczas długiego weekendu, a zaprosiliście gości to ten jest dobry na wykwintny obiad.

Rôti de veau Orloff

Składniki:
– 1,2 kg cielęciny bez kości
– 12 plasterków sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
– 2 łyżki oliwy
– 0,5 l wody
– szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Serwować na półmisku z dodatkami,
np. pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.

Dobra rada: Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.

Dodaj komentarz