Spacery, grille, porządki w szafach – pierwszy majowy weekend też może być eko


Pierwszy majowy weekend to czas odpoczynku, wycieczek, grillowania i spotkań z bliskimi. Warto pamiętać, że świętować i relaksować się można z troską o najbliższe otoczenie i środowisko.

grill nad Wartą

Piknik bez plastiku

Podczas wypraw w plener warto używać wielorazowych naczyń i sztućców. Jednorazowe talerze z papieru lub plastiku nie nadają się do ponownego przetworzenia – po użyciu należy wrzucać je do pojemników na odpady zmieszane.

Foliowe torebki (tzw. zrywki) i butelki plastikowe po napojach mogą stać się surowcem wtórnym. Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem dla środowiska i portfeli będzie skorzystanie z toreb i siatek materiałowych lub zabranie z domu termosu z napojem lub wody w butelce wielokrotnego użytku.

Odpowiedzialne grillowanie

Osoby planujące grilla lub ognisko ze znajomymi, powinny pamiętać, by było to miejsce do tego przeznaczone. Z reguły znajdują się tam specjalne pojemniki na żar i popiół z palenisk. Tak jest na przykład wzdłuż poznańskiej Wartostrady. Od wielu lat brzegi Warty cieszą się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców. Poznaniacy często grillują nad rzeką.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz