Rogale świętomarcińskie z certyfikatami


11 listopada to dla poznaniaków dzień upływający pod znakiem rogali świętomarcińskich. Ich wypiekanie odbywa się według specjalnej receptury. Ponad 80 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski otrzymało certyfikaty zaświadczające, że ich rogale są zgodne z wszelkimi obowiązującymi ten wyrób normami.

Rogale świętomarcińskie

Wręczenie certyfikatów odbyło się w poniedziałek, 28 października w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Najlepsi poznańscy i wielkopolscy cukiernicy otrzymali certyfikaty, które pozwalają im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. Takimi zaświadczeniami może obecnie pochwalić się 84 wytwórców. Kolejnych 10 cukierni może je wkrótce uzyskać – trwają kontrole.

Z Wielkopolski z certyfikatem
Na początku certyfikaty wydawane były co roku. Obecnie te zakłady, które już wcześniej je otrzymały, dostają dokument ważny przez trzy lata. Certyfikat może być jednak odebrany w przypadku wypieku niezgodnego z recepturą.

Certyfikaty wydawane są na trzy lata, ale proces produkcji smakołyków kontrolowany jest częściej. Dlatego rogale mają zawsze taki sam doskonały smak. Dokument jest potwierdzeniem, że cukiernia może produkować chroniony geograficznie produkt, jakim jest rogal świętomarciński.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz