Wyniki konkursu „SMAK CHLEBA 2024” – gdzie najlepsze pieczywo w regionie


Chleby, bułeczki, chałka, szneka z cukrem, a nawet precle – kapituła w konkursie „SMAK CHLEBA 2024” oceniła 34 wypieki z całej Wielkopolski. 15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia ŻNIWA W SZRENIAWIE  Przeszłość – Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Wśród wypieków znalazły się te tradycyjne, ale również z niezwykłymi dodatkami: mąką z pradawnych odmian zbóż, twarogiem zamiast mąki, pokrzywami, czy… ziemniakami.

Wyniki konkursu „SMAK CHLEBA 2024”

Kapituła smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

W kategorii pieczywo żytnie:

Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni

I miejsce: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta

II miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA

III miejsce: Marcin Biernaczyk „Chata pod Lipami” z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką

Wyróżnienia otrzymali:

  • Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
  • Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za  Chleb żytni ze słonecznikiem
  • Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański)  za Chleb razowy z mąki sztorowej – płatkowanej razówki.

Nagroda specjalna „Z przeszłości do przyszłości”: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz