Z wiejskiego stołu (ZDJĘCIA)


Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprosiło dzisiaj na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „Z wiejskiego stołu”.

Z wiejskiego stołu

Zwiedzający mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostały między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały potrawy, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywców zaprezentowały swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.

Fot. Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz