Żyjmy wolniej, jedzmy uważniej


Jak mówi starożytne przysłowie – Jemy po to, aby żyć, a nie – żyjemy po to, aby jeść, jednak Jesteśmy tym, co jemy, a do odżywiania często przywiązujemy zbyt małą wagę. Narzucamy sobie zbyt duże tempo w świecie, w którym postępuje globalizacja, chorobą XXI wieku jest otyłość.

Warto zwracać uwagę współczesnej młodzieży na idee propagujące zdrowe żywienie oraz tradycje naszej małej ojczyzny, przejawiające się w kulinarnym dziedzictwie.

Piąta odsłona akcji Wiecie, co jecie w poznańskim powiecie, która odbyła się w technikum żywienia i usług gastronomicznych w Murowanej Goślinie , należącym do Zespołu Szkół w Bolechowie, dotyczyła obu aspektów. Patronem akcji był Starosta Poznański – Jan Grabkowski, którego w czasie uroczystości reprezentował wicestarosta – Tomasz Łubiński. Dokonał on otwarcia imprezy, wykazując się dużą znajomością tematów kulinarnych, związanych z ziemniakami.

W szkolnej pracowni gastronomicznej młodzież przygotowywała potrawy z najlepszych produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw, które dostarczył członek Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Wielkopolskiego Klubu Smakosza, Witold Wróbel. Gotowano, smażono, pieczono – potrawy z ziemniaków, stanowiących wielkopolski diament.

W akcję, zorganizowaną 19 listopada , zaangażowały się wszystkie szkoły, prowadzone przez powiat poznański, które do Murowanej Gośliny przysłały swoje reprezentacje. W skład siedmiu czteroosobowych zespołów wchodziła młodzież z dwóch różnych szkół, każdy z nich przygotowywał po dwie lub trzy potrawy, które były oceniane pod względem estetyki podania i smaku:

ZESPÓŁ NR 1 Potrawy: „bambrzok” z sosem borowikowym i omlet ziemniaczany

1. Magdalena Wanecka – Murowana Goślina
2. Magdalena Grudzień – Murowana Goślina
3. Alicja Lektorska – Mosina
4. Grzegorz Piasecki – Mosina

ZESPÓŁ NR 2 Potrawy: pierogi z espumą ziemniaczaną i gnocchi w sosie grzybowym

1. Andżelika Piechowiak – Murowana Goślina
2. Szymon Adamczak – Murowana Goślina
3. Piotr Nawrocki – Swarzędz
4. Daniel Łukomski – Swarzędz

ZESPÓŁ NR 3 Potrawy: zupa ziemniaczano-dyniowa i ziemniaki zapiekane z dipami

1. Kinga Nowak – Murowana Goślina
2. Anna Pędzińska – Murowana Goślina
3. Ewa Durka – Rokietnicy
4. Krystian Niedbała – Rokietnica

ZESPÓŁ NR 1 Potrawy: Frytki z batatów, Placki ziemniaczane z kurczakiem, Sałatka niemiecka

1. Kasper Karbowski – Swarzędz
2. Julia Stachowiak – Swarzędz
3. Klaudia Rozmiarek – Kórnika
4. Agata Niemier – Kórnik

ZESPÓŁ NR 2 Potrawy: Dwukolorowa zupa krez z ziemniaków, Ziemniaki garam masala, Kolorowe różyczki ziemniaczane

1. Filip Pietrzyński – Swarzędz
2. Paulina Stefankiewicz – Swarzędz
3. Patryk Marczyński – Mosina
4. Aleksander Siejak – Mosina

ZESPÓŁ NR 1, Potrawy: 1/ babeczki ziemniaczane; 2/ rogaliki ziemniaczane
1. Nikola Choińska – Owińska
2. Adrian Kucza – Owińska
3. Maria Polczyk – Puszczykowo
4. Julia Wiśniewska – Puszczykowo

W pierwszej konkurencji zwyciężył zespół nr 2, w drugiej – zespół nr 1.
Jak widać, potrawy były bardzo różnorodne, młodzież wykazała się niebywałą wprost kreatywnością, było zarazem bardzo tradycyjnie i nowatorsko.
Na uroczystość przybyła także reprezentacja szpitala w Puszczykowie, która umożliwiła gościom profilaktyczne przebadanie się. Psycholog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Swarzędzu – Elżbieta Rozwadowska – wygłosiła wykład na temat idei Slow life, slow food.

Atrakcji było wiele, obok występów artystycznych, liczne pokazy: barmański, zielarski, wikliniarski, garncarski oraz prezentacja robotów Lego Mindstorms , przygotowali je uczniowie i nauczyciele z wszystkich powiatowych szkół. Uczeń technikum informatycznego w Murowanej Goślinie – Krystian Zellner napisał piosenkę, która jest wyrazem niebywałego talentu autora, gdyż krystalizuje się w niej przesłanie akcji, zaśpiewały ją dziewczyny (sic!) – Raperki znad Warty – Magda Grudzień i Ania Pędzińska

W wydarzeniu uczestniczyła młodzież szkół powiatowych, gimnazjaliści z okolicznych szkół oraz zaproszeni goście. Byli wśród nich: Tomasz Łęcki – Burmistrz Miasta i Gminy Murowana Goślina, Alicja Kobus – przewodnicząca Gminy Żydowskiej, Starszy Cechu Rzemieślników, Kupców i Przedsiębiorców w Murowanej Goślinie – Jerzy Pędziński, dyrektorzy szkół i wielu innych zacnych gości, dla których idee propagowane przez akcję są bliskie.

Agnieszka Olejniczak-Gros
Zespół Szkół w Bolechowie,
Szkoła w Murowanej Goślinie

Galeria TUTAJ

 

Dodaj komentarz