Najlepsze przysmaki wigilijne i wina z wielkopolskich (ZDJĘCIA)


Kapituła konkursowa podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie tradycyjnie już degustowała zgłoszone w konkursie wigilijne zupy, przekąski oraz pierniki i pierniczki. W konkursie „Na wigilijnym stole 2023” po raz pierwszy grupa ekspertów sprawdzała też, które wina z Wielkopolskich winnic są idealnym prezentem pod choinkę.

Kapituła konkursowa

Na wysokości zadania stanęła też dziecięca kapituła, która musiała wybrać najlepsze pierniczki, których w konkursie było aż 15 rodzajów!

Kapituła konkursowa, których członkiniami były m.in. dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski, oceniła 7 zgłoszonych zup, głównie postne barszcze i treściwe zupy grzybowe, a także 21 przekąsek, m.in. wyśmienite sałatki śledziowe, wędzone pstrągi, paszteciki, krokiety, pierogi, kapustę z grzybami oraz makiełki. Autorzy zgłoszonych dań – członkinie kół gospodyń wiejskich, uczniowie szkół branżowych, lokalni producenci spożywczy oraz punkty gastronomiczne, w tym roku postanowili inaczej „ugryźć” temat pierniczków: oprócz klasycznych, lukrowanych ciastek pojawiły się m.in. bezy z kremem piernikowym czy niezwykłej urody tort. To znak, że tradycje kulinarne są inspiracją do tworzenia nowych odsłon popularnych staropolskich przysmaków – podsumowuje Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, powiatowej instytucji kultury, która jest nie tylko organizatorem konkursu, ale także sponsorem nagród finansowych, które otrzymali laureaci Grand Prix.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz