– Jej termin w sposób oczywisty nawiązuj nie tylko do Święta Niepodległości, ale także do tradycyjnych imienin św. Marcina, którego postać – jak głosi legenda – była mocno związana z gęsiami. Organizując to przedsięwzięcie chcemy wpisać się w poznański obyczaj, gdzie już od lat obok uroczystości oficjalnych na Pl. Wolności, ma jeden z najbarwniejszych festynów „Imieniny Ulicy św. Marcin” – mówi Jacek Marcinkowski.
Jak twierdzi organizator inspiracją do zorganizowania wydarzenia na Starym Rynku jest popularyzacja mięsa gęsiego, uchodzącego za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych w grupie produktów drobiowych, mięsa nadzwyczaj poszukiwanego na europejskich stołach, a w naszym kraju mało popularnego i uznawanego za ciężkostrawne.
– Zatem upowszechniając ideę zdrowego żywienia w oparciu o gęsinę, chcemy aby stałą się ona powszechnie dostępna dla konsumentów i na stałe obecna w menu – dodaje Marcinkowski. Pod ratuszem na Starym Rynku w obszernej strefie odbywać się będą prezentacje kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, występy artystyczne, a także prelekcje popularno-naukowe z udziałem ekspertów oraz animacje dla dzieci i młodzieży pod okiem fachowych instruktorów. Będzie także znany z innych imprez Kocioł Obfitości, z którego tym razem serwowana będzie nieodpłatnie gęsta strawa przyrządzona na bazie elementów mięsa gęsiego.
– Chcemy wydać 14 tysięcy porcji – mówi Jacek Marcinkowski.
Oprawę muzyczną zapewni Radio Gę-Ga w transmisji na żywo, proponując publiczności liczne konkursy z nagrodami.
Szczegółowy program imprezy TUTAJ