Ukraińskie słodycze – jakie łakocie królują za wschodnią granicą


 

Kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata, różnorodna i niejednym może Cię zaskoczyć. Wiele osób słyszało o tradycyjnym ukraińskim barszczu, czy pierogach warenikach, jednak mało kto wie, co nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy lubią jadać na deser. Dlatego w tym artykule przybliżymy Wam popularne na Ukrainie słodkości, które z pewnością będziecie chcieli wypróbować.

słodycze

Zefirki

 

 

To przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem. Małe, kolorowe zefiry pięknie prezentują się na paterze, więc aż trudno im się oprzeć. Nieco przypominają one bezy, jednak w przeciwieństwie do nich, nie są kruche. Mają piankową konsystencję i słodki smak przełamany delikatną kwasowością, którą zawdzięczają dodatkowi przecieru owocowego. Można spotkać je w przeróżnych wariantach smakowych, a także z nadzieniem czy oblane czekoladą. Na Ukrainie Zefiry ma prawie każdy sklep ukraiński, jednak można także przygotować je samodzielnie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w jajka, a właściwie białka, przecier owocowy, cukier oraz agar, któremu zefiry zawdzięczają swoją piankową konsystencję.

Chałwa

 

 

Polacy również uwielbiają chałwę, jedna większości z nas kojarzy się ze słodkim blokiem na bazie ziaren sezamu. Natomiast na Ukrainie popularnym wariantem jest chałwa słonecznikowa. Posiada intensywny orzechowy zapach i smakuje wybornie. Podobnie jak w przypadku zefirów można wybierać spośród wielu wariantów smakowych. Najbardziej klasyczną jest chałwa z dodatkiem wanilii, jednak warto spróbować także wersji z czekoladą czy bakaliami. Chałwa, choć kaloryczna posiada również dużo właściwości prozdrowotnych. Zawarte w słoneczniku fitosterole mogą przyczyniać się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Dlatego od czasu do czasu warto pozwolić sobie na taką słodką przekąskę, bez zwiększysz wyrzutów sumienia.

A jeśli chcesz spróbować prawdziwej ukraińskiej chałwy, znajdziesz ją na https://best-market.pl/slodycze/chalwa/  .

Syrniki

 

 

To nie tylko doskonała propozycja na deser, ale także słodkie śniadanie czy kolację. Syrniki to smażone placuszki na bazie twarogu. W smaku przypominają nieco nasze racuchy. Są pulchne, delikatne, a zarazem sycące. Ich wykonanie jest banalnie proste, więc warto spróbować wykonać je w domu. Do tego niezbędne będą oprócz twarogu, jajka, kasza manna, odrobina mąki, ekstrakt waniliowy, oraz olej lub masło klarowane do smażenia. Twaróg należy dokładnie odsączyć, a następnie wymieszać go z pozostałymi składnikami i uformować kulki z ciasta na stolnicy. Na koniec pozostaje rozpłaszczyć ciasto na kształt placuszków i smażyć całość na dobrze rozgrzanym oleju. Będą świetnie smakowały posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury. Smacznego!

Fot. Materiały prasowe

 

 

Dodaj komentarz