kuchnia+ food film fest świętuje 5. urodziny – także w Poznaniu


W piątek, 22 listopada wystartuje przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. Będzie to już piąta edycja imprezy organizowanej przez kanał kuchnia+. W tym roku po raz pierwszy przegląd zagości aż w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu.

W Poznaniu festiwalowe filmy tradycyjnie już prezentowane będą w Kinie Muza. Wydarzenia towarzyszące w tym m.in. dziecięce warsztaty smaku, slowfoodowe śniadanie festiwalowe oraz festiwalowa kolacja odbędą się w Concordia Taste. Menu kolacji stworzą wspólnie szef kuchni Concordia Taste Tomasz Trąbski i Gieno Mientkiewicz – autor programu „przez dziurkę od sera” emitowanego na antenie Kuchia +. Wyborem win do kolacji zajmie się gość honorowy poznańskiej edycji imprezy – Robert Makłowicz.

– Tradycyjnie, kuchnia+ food film fest będzie trwał cały weekend, tym razem od 22 do 24 listopada. Pierwszy raz w historii odbędzie się w czterech miastach. Oprócz Warszawy i Poznania, gdzie ma już kilkuletnią tradycję, zawita także do Gdańska i Wrocławia – Szczególnie traktujemy tę edycję przeglądu, bo to już piąty raz kiedy wraz z uczestnikami kuchnia+ food film fest zasiadamy do tej wyjątkowej filmowej uczty – mówi Joanna Albin, brand manager kanału kuchnia+, organizatora i inicjatora przeglądu.

„Czerwona obsesja” w reżyserii Warwicka Rossa i Davida Roacha otworzy tegoroczny 5. kuchnia+ food film fest. Dokument, którego narratorem jest Russell Crowe, zostanie zaprezentowany na uroczystym otwarciu przeglądu w warszawskim kinie Kultura. Film będzie można obejrzeć wyłącznie w trakcie 5. kuchnia food film fest oraz na antenie kanału kuchnia+.

Nominowany na Tribeca Film Festival obraz, w unikalny jak na dokument sposób, opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. „Czerwona obsesja” głosem narratora Russela Crowe’a zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. W filmie widzowie będą mogli usłyszeć odpowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to w towarzystwie niezwykłych ujęć z francuskich winnic i sugestywnej muzyki podkreślającej wagę tematu.

– Dobierając tytuły na kuchnia+ food film fest zwracamy szczególnie uwagę na pozycje, które łączą walory merytoryczne z atutami wizualnymi. Tym samym, dzięki „Czerwona obsesja” uczestnicy przeglądu poszerzą swoją wiedzę o rynku wina, doświadczą napięcia niczym w thrillerze i zobaczą zdumiewające obrazy, jak w klasycznych dokumentach o winie – mówi Joanna Albin, brand manager kanału kuchnia+, organizatora i inicjatora przeglądu. – Mamy też niespodziankę dla widzów kuchni+. Po zakończeniu przeglądu film będzie można zobaczyć na naszej antenie – dodaje Joanna Albin.

kuchnia+ food film fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego ideą jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. kuchnia+ food film fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach festiwalu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, imprezy dla dzieci oraz inne bardziej uroczyste imprezy.

Popularność imprezy rośnie z roku na rok. W czwartej edycji uczestniczyło ponad 6 tysięcy gości. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są następnie emitowane na antenie kanału kuchnia+.

Relacje z ubiegłorocznego festiwalu:

Uczta dla kinomanów i smakoszy

Mleko od szczęśliwej krowy

Dotyk tworzy prawdziwy smak

Zapraszam na BLOG

Dodaj komentarz