Skargi i mandaty


Do końca września br. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu zarejestrowała 169 interwencji na działalność zakładów produkujących żywność, gastronomię i sprzedaż artykułów spożywczych oraz zakłady fryzjerskie i kosmetyczne w mieście i powiecie.

Najwięcej – 111 kontroli interwencyjnych przeprowadzono w sklepach spożywczych, gdzie nałożono 170 mandatów na kwotę 39.500 złotych. Nieprawidłowości dotyczyły m.in. wprowadzania do obrotu przeterminowanych środków spożywczych, częściowo lub całkowicie rozmrożonej żywności, artykułów spożywczych o zmienionych cechach organoleptycznych świadczących o ich zepsuciu, niewłaściwego przechowywania żywności łatwo psującej , braku zabezpieczenia żywności przed zanieczyszczeniami.

45 interwencji dotyczyło zakładów produkcji żywności i gastronomii, nałożono 15 mandatów na kwotę 4.100 złotych. Przyczyny to zły stan sanitarny pomieszczeń, urządzeń, sprzętu, przeterminowane środki spożywcze, brak higieny osobistej pracowników i brak badań lekarskich.

13 skarg zgłoszono na zakłady fryzjerskie, gabinety kosmetyczne i masażu. W 8. obiektach nałożono mandaty na kwotę 1.350 złotych m.in. za brak dezynfekcji narzędzi, ich rozdziału na czyste i brudne, sterylizacji narzędzi naruszających ciągłość tkanki, brak środków.

Cyryla Staszewska 

Dodaj komentarz