W minionym sezonie grzybowym, grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu udzielili 213 porad (w roku 2020 udzielono 237 porad grzybowych).
Kania, grzyb jadalny.
Specjaliści z Wojewódzkiej Stacji pierwszej oceny gatunkowej grzyba dokonali już kwietniu. Znaleziono go na prywatnej posesji i był to smardz jadalny – Morchella esculenta. W trakcie trwającego sezonu do grzyboznawców trafił również grzyb trujący często mylony ze smardzem i jest to piestrzenica kasztanowata (gyromitra esculenta).
Najczęściej do oceny przez pracowników Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu ludzie przynosili borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne, mleczaje rydze, piaskowce modrzaki, maślaki, czubajki kanie-sowy, siedzunie sosnowe, koźlarze, kurki, opieńki, gołąbki i gąski.