Gdzie kupić certyfikowane rogale świętomarcińskie?


Tradycyjnie przed 11 listopada przyznawane są certyfikaty, które pozwalają piekarniom i cukierniom produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. W Poznaniu i Wielkopolsce takim zaświadczeniem w dniu Św. Marcina będzie mogło pochwalić się ponad 90 wytwórców.


Certyfikowany rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Wyróżnia go kształt (ciasto zawijane w podkowę) i nadające mu charakterystycznego smaku składniki – m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów.

Tradycyjnie wypiekany rogal świętomarciński został wpisany do „Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych” Unii Europejskiej w 2008 roku. Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz