W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas imprezy pod nazwą „Przyszłość Przeszłości. Dożynki na Biskupiźnie” kapituła konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zmierzyła się z wyzwaniem degustacji oraz oceny prawie 30 chlebów oraz produktów na bazie chleba.
Choć wśród zgłoszeń przeważały chleby żytnie i pszenne, to nie zabrakło słodkiego akcentu w postaci szneki z glancem oraz chałki. Kapituła doceniła również orzeźwiający smak kwasu chlebowego oraz niezwykły kunszt rzeźby wykonanej z ciasta chlebowego: pary koni zaprzęgniętych do wozu, który przewoził… maślane rogaliki z makiem.
Komisja oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki.
Oceniano produkty w czterech kategoriach: pieczywo żytnie, pszenne i mieszane oraz inne produkty na bazie chleba.
Tytuły „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zdobyli:
• BOGUCKI CHLEB Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna, gm. Pobiedziska za Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni i słonecznikiem
• Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk, gm. Komorniki za Chleb Plewiszczanka
• KGW Nowinki-Drużyna Babeczki & Ciacha, gm. Mosina za Sznekę z glancem
• „Wypiekarnia” z Murowanej Gośliny za chleb buraczany
• Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy, gm. Swarzędz za:
– Chleb żytni specjalny
– Chleb Natura
• „Pod Strzechą” z Biskupic, gm. Pobiedziska za:
– Chleb żytni z żurawiną,
– Rogal maślany z makiem,
– Chleb dożynkowy,
– Rzeźbę chlebową
• Maria Bany-Szadeberg Design z Wir, w gm. Komorniki za:
– Chleb marcowy – żytni słodowy z przyprawami korzennymi, konfiturą z gorzkich pomarańczy, na miodzie
– Chleb kwaskowato-słodki – żytni sitkowy z kminkiem i konfiturą z gorzkich pomarańczy
– Czarny chleb z kwaszonego ciasta
– Chałkę – słodki, pleciony jajecznik z kruszonką
– Kwas chlebowy – chłodzący napój z chleba razowego.
Kapituła postanowiła wyróżnić „Chleb żytnio-pszenny 60/40” przygotowany przez „KROMKA Piekarnia Autorska” ze Swarzędza.
Warto zauważyć, że wśród laureatów znalazło się trzech członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia), Piekarnia „Pod Strzechą” oraz Piekarnia-Cukiernia Natura.
Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” tradycyjnie odbywa się pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego i jest organizowany przez Instytut Skrzynki. Wydarzenie ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą na terenie powiatu poznańskiego. Jego głównym celem jest promocja najlepszych lokalnych produktów i producentów regionu.
Zdjęcia Hieronim Dymalski
Czytaj także:
Przeszłość przyszłości. Dożynki na Biskupiźnie (ZDJĘCIA)