Specjał z Wielkopolski na Festiwalu Dobrego Smaku


Specjalne stoisko poświęcone wyłącznie Białej Parzonej Wielkopolskiej stanie w sobotę, 14 sierpnia na Starym Rynku. Będzie można tam spróbować kiełbasy przygotowanej na kilka sposobów – na grillu, w kotle lub parownicy. Na tym jednak nie koniec. Na uczestników czekają pokazy kulinarne, konkursy z nagrodami, a także garść informacji na temat tego regionalnego rarytasu. Stoisko będzie można odwiedzić w godz. 12-18.

Wszystkie te atrakcje przygotowano w ramach kampani promocyjnej „Smaki Wielkopolski”, która ma na celu popularyzację kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej. Stoisko towarzyszyć będzie XV Ogólnopolskiemu Festiwalowi Dobrego Smaku.

Biała Parzona Wielkopolska to regionalny przysmak dobrze znany już w XIX wieku, chociaż pewne przesłanki wskazują, że był wyrabiany o wiele wcześniej. Kojarzony jest przede wszystkim z wielkanocnym stołem świątecznym, jednak ostatnio bywa coraz częściej spożywany także w pozostałe dni roku.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz