Nowoczesne wina z Australii przypadną do gustu zarówno zwolennikom prostoty, jak i miłośnikom nowych smaków. Sprawdź, od jakiego wina zacząć przygodę z winami z tego intrygującego kontynentu.
Czym się wyróżniają wina z Australii?
Jeszcze stosunkowo niedawno o winach z Australii mało kto słyszał. Obecnie to czwarty największy eksporter tego trunku na świecie.
Swój sukces zawdzięcza między innymi zróżnicowaniu warunków klimatycznych, co pozwala na nawet półroczne zbiory! Upały sprawiają, że zbiory w wielu regionach odbywają się nocą, a winogrona i moszcz utrzymuje się schłodzone.
Co ciekawe, w Australii uprawianie winorośli traktuje się jako osobną dziedzinę od tworzenia wina. Tutejsi producenci skupują winogrona z różnych rejonów, które następnie dowolnie mieszają. Taka kreatywność jest możliwa dzięki brakowi ścisłego systemu apelacji, obowiązującego w Europie.
Warto też wiedzieć, że australijskie wina najczęściej wykorzystują metalowe zakrętki w miejsce korków. Chociaż u nas takie rozwiązanie jest niezbyt popularne, pozwala na większą kontrolę nad procesem starzenia wina oraz eliminuje ryzyko tzw. korkowej choroby wina.
Kluczowe australijskie szczepy
Podstawę australijskiej produkcji stanowią Shiraz i Chardonnay. Aż 44 % krajowej produkcji to wina właśnie z tych dwóch szczepów. Nie oznacza to, że winom z Australii brakuje różnorodności.
Nieporównywalna z żadnym innym krajem winarskim rozpiętość stref klimatycznych oznacza, że nawet w obrębie jednej odmiany powstaje mnóstwo wino o niepowtarzalnym charakterze Na wachlarz smaków i aromatów wpływają też dodatki. Lokalne wina mogą być wzbogacone o owoce i przyprawy.
Australia jest liderem eksperymentów z nowymi odmianami winorośli.
Można tu jednak znaleźć także dobrze znane międzynarodowe szczepy, np. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir czy Sangiovese.
Polecane czerwone wino australijskie
Australijczycy twierdzą, że są mistrzami w winach typu Shiraz. Czy to prawda? Kosztując THE HEDONIST Reserve Shiraz Organic trudno się nie zgodzić! W tym organicznym winie znajdziemy to, co najlepsze w wytrawnych Shirazach. Wielokrotnie nagradzane wino o intensywnym aromacie i zbalansowanym bukiecie stworzył Walter Clappis, jeden z najbardziej cenionych twórców wina na świecie.
Polecane białe wino australijskie
Flagowy biały szczep tego kontynentu, Chardonnay, występuje zarówno solo, jak i jest wdzięcznym materiałem do kreatywnych kupaży.
Jednoszczepowe BARRAMUNDI Chardonnay zapewni długotrwałe odświeżenie w trakcie letnich upałów. Wytrawne wino o soczystym bukiecie nektarynki, melona i cytrusów podszyte jest nutami mineralnymi. Owocowy smak brzoskwini z kolei gładko przechodzi w łagodne nuty dębiny. Elegancka końcówka sprawia, że wino to komponuje się z białym mięsem, makaronami w kremowych sosach czy z rybami.
Jeśli natomiast lubisz oryginalne mieszanki, wypróbuj CRANSWICK SARUS Chardonnay & Pinot Noir. Najwyższej jakości Chardonnay dzięki dodatkowi Pinot Noir zyskało głębię i pełną strukturę. Bogate wino z każdym łykiem odkrywa nowe aromaty. Owocowa świeżość rozpływa się w kremowość wanilii.
Po więcej win z całego świata wejdź na Wybieramwino.pl.