Biała tylko z certyfikatem i z Wielkopolski


Osiem firm w tym roku posiada certyfikat uprawniający do produkowania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej. Prawo Unii Europejskiej chroni ten produkt regionalny od czterech lat.

Ten wielkopolski specjał dobrze znany już w XIX stuleciu, chociaż pewne przesłanki wskazują, że była wyrabiana już w czasach piastowskich. Kojarzony jest przede wszystkim z wielkanocnym stołem świątecznym, jednak ostatnio bywa coraz częściej spożywany także w pozostałe dni roku.

Latem 2017 roku Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska została zarejestrowana, jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. Według tego dokumentu tylko kiełbasa produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju (Województwo Wielkopolskie oraz kilka powiatów z dwóch sąsiednich województw) ma prawo być nazywana kiełbasą białą parzoną wielkopolską.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz