Czy możliwe jest otwarcie w reżimie sanitarnym branży gastronomicznej?


– Nie jestem przeciwny otwieraniu restauracji w reżimie sanitarnym, natomiast jestem przeciwny otwieraniu pubów i innych miejsc, gdzie trudno jest kontrolować ruch osób i zachowanie zasad sanitarnych – powiedział ekspert Rady Medycznej przy premierze prof. Robert Flisiak.

W Radiu ZET prof. Flisiak – prezes Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych – był pytany m.in. o poluzowanie przez rząd obostrzeń związanych z epidemią, czyli warunkowe – na dwa tygodnie – uruchomienie od 12 lutego m.in. teatrów i hoteli.

„Podstawą przyjmowania założenia, że dana branża stwarza mniejsze ryzyko zakażenia w danej sytuacji epidemiologicznej jest to, jak duże dystanse udaje się bez większych problemów w sposób naturalny zachować. I wydaje się oczywistym, że np. w hotelach jest to możliwe przy ograniczeniu liczby przyjętych osób, przy zachowaniu reżimu sanitarnego” – powiedział ekspert, zastrzegając też, że obecne poluzowanie obostrzeń jest warunkowe.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz