Poznaniak walczy o kulinarnego Oscara


Dzisiaj w Tallinie rozpoczęły się eliminacje do finału konkursu Bocuse d’Or, uznawanego za najbardziej prestiżowy turniej kulinarny świata. Polskę reprezentuje poznański szef kuchni Jakub Kasprzak, który w stolicy Estonii mierzy się z najlepszymi kucharzami Starego Kontynentu. Jego pomocnikiem jest Patryk Paczkowski. Partnerami wspierającymi start reprezentacji są: miasto Poznań, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz Aquanet.

Światowy finał konkursu Bocuse d’Or rozegrany zostanie w przyszłym roku w Lyonie. Jednak w drodze do tego francuskiego miasta kandydaci z całego globu muszą przejść przez sito eliminacji kontynentalnych, a wcześniej eliminacji krajowych.

W czwartek, 15 października w stolicy Estonii rozpoczął się etap europejski konkursu, dzielący najlepszych szefów kuchni od upragnionego wielkiego finału we Francji. W Tallinie do rywalizacji stanęło 20 kucharzy ze Starego Kontynentu, Polskę reprezentuje poznaniak, zwycięzca krajowej selekcji Bocuse d’Or Jakub Kasprzak.

W ramach konkursu wszyscy uczestnicy muszą przygotować dwa dania. W tej edycji są to: sum oraz przepiórka. Ponadto kucharze powinni wykonać także dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki oraz wpleść do potraw składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz