Dzisiaj w Tallinie rozpoczęły się eliminacje do finału konkursu Bocuse d’Or, uznawanego za najbardziej prestiżowy turniej kulinarny świata. Polskę reprezentuje poznański szef kuchni Jakub Kasprzak, który w stolicy Estonii mierzy się z najlepszymi kucharzami Starego Kontynentu. Jego pomocnikiem jest Patryk Paczkowski. Partnerami wspierającymi start reprezentacji są: miasto Poznań, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz Aquanet.
Światowy finał konkursu Bocuse d’Or rozegrany zostanie w przyszłym roku w Lyonie. Jednak w drodze do tego francuskiego miasta kandydaci z całego globu muszą przejść przez sito eliminacji kontynentalnych, a wcześniej eliminacji krajowych.
W czwartek, 15 października w stolicy Estonii rozpoczął się etap europejski konkursu, dzielący najlepszych szefów kuchni od upragnionego wielkiego finału we Francji. W Tallinie do rywalizacji stanęło 20 kucharzy ze Starego Kontynentu, Polskę reprezentuje poznaniak, zwycięzca krajowej selekcji Bocuse d’Or Jakub Kasprzak.
W ramach konkursu wszyscy uczestnicy muszą przygotować dwa dania. W tej edycji są to: sum oraz przepiórka. Ponadto kucharze powinni wykonać także dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki oraz wpleść do potraw składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju.