Jeśli czwartek to jest TYGIEL


W co drugi czwartek w samym sercu Poznania między Okrąglakiem a Teatrem Polskim spotykają się CI, którzy kupując chcą wiedzieć co jedzą i producenci żywności. To miejsce znają już nie tylko poznaniacy, ale także i przyjezdni. Od godziny 13.00 zaczyna się ruch, który nie przerwanie trwa do 18.00. To jednak nie tylko miejsce, gdzie można kupić kozie sery, lniane torby, pyszny chleb, słodki miód, ale także zdegustować dania z restauracji REforma lub umówić się ze znajomymi na spotkanie przy dobrej kawie i np. serniku z koziej ricotty.

OJ JAK PACHN? TE CHLEBUSIE!

Co będzie można kupić w ten czwartek zapytaliśmy Andrzeja Turowca, pomysłodawce tego niesamowitego dla smakoszy miejsca:

Pojawią się:
– pieczywo od Baranowscy Piekarnia Cukiernia
– wędliny z Rolmięsu
– świeżutkie warzywa z Gospodarstwo Ekologiczne w Chudobczycach oraz Folwark Wąsowo
– Sery Grądzkie (Świeżo upieczony zdobywca znaku Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski) oraz Sery Łomnickie
– nabiał i wędliny kozie z Chudobczyc
– miody z Pasieki Pod Modrzewiem
– kawy z Cafe Studio
– zimnotłoczone soki jabłkowe (z dodatkami) z SOK POLu
– Semco oleje tłoczone na zimno
– chorwackie smakołyki z Raj Południa
– eko-jaja zielononóżkowe (Eko-Gospodarstwo Jachna)
– pasty i paszety oraz tarty z ABC Kuchni
– lniane worki na pieczywo i nie tylko od Ady z Aleworek
– ciasta bazyliowe, burakowe, marchewkowe, morelowe z migdałami, pietruszkowo-ananasowe, sernik z poziomkami, tarta ze śliwkami – od Mai Skorupskiej
– sernik z ziemniakami, tartę kurkową, tartę z malinami i białą czekoladą i kruche ciasto z malinami i budyniową pianką od Olainthekitchen, którą mieliście okazję poznać w czasie ‚Zbliżenia na Jedzenie’.

No i oczywiście – przez cały dzień – niesamowite, lokalne i sezonowe menu lunchowe @REforma Studio!

– Pomidory, ogórki, fasolka, pory, seler, pietruszka, ogórki, cukinia, marchewka, kalafiory, brokuły, kapusta, kalarepka, buraki, bakłażany, zioła, sałaty….. To wszystko – świeżutkie, pachnące, ekologiczne przywiezie ze sobą już jutro Gospodarstwo Chudobczyce oraz Folwark Wąsowo. Przyjeżdżajcie i bierzcie = dodaje Andrzej Turowiec.

Fot. J. Podolski

 

 

Dodaj komentarz