TOP 5 nowoczesnych naczyń do gotowania i pieczenia


Przyrządzanie smakowitych potraw we własnej kuchni nie traci na popularności. Wręcz przeciwnie! Miłośników gotowania, zarówno amatorów, jak i profesjonalistów, wciąż przybywa. Tradycyjne garnki, patelnie czy brytfanny to oczywiście podstawa dla każdego kucharza, ale by rozwinąć swoje kulinarne zdolności, warto zwrócić uwagę również na nowoczesne propozycje. Takie produkty nie tylko ułatwią i usprawnią przyrządzanie dań, ale sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

  1. Garnki na kuchenkę i do piekarnika

Garnki, które możesz wykorzystywać zarówno do gotowania na kuchence, jak i zapiekania potraw w piekarniku? Fantastyczne rozwiązanie! To wiele ułatwia. Dlaczego? Ponieważ możesz wstępnie przyrządzić potrawę na gazie, a następnie, bez przekładania jej do innego naczynia, zapiec danie w piekarniku. Jednak nie wszystkie garnki nadają się do tego. Muszą być w całości (korpus i uchwyty) wykonane z materiałów odpornych na bardzo wysokie temperatury. Innym rozwiązaniem, zastosowanym w zestawie garnków Tefal, jest wyposażenie odpornych garnków w odpinaną rączkę – do piekarnika wstawiamy samo naczynie, a uchwyt odpinamy. Garnki pokryte są powłoką nieprzywierającą, co pozwala nie tylko na gotowanie i pieczenie, ale również na smażenie produktów.

2. Brytfanna do pieczenia z aromatyzerem

Żeliwna, pojemna gęsiarka (tego typu – https://www.garneczki.pl/produkty/brytfanny,596?attributes%5B22%5D%5B%5D=%C5%BCeliwo) to oczywiście klasyka – przygotujemy w niej soczystą gęś, kurczaka i kaczkę w całości. Ale warto zainteresować się jej nowszą wersją – brytfanną z aromatyzerem, czyli naczyniem wyposażonym w pokrywę, w której znajduje się zamykany otwór umożliwiający podlanie potrawy wodą, bulionem czy sosem. Niweluje to konieczność unoszenia całej pokrywy, co wiąże się z wypuszczeniem pary wodnej i aromatów z brytfanny. Pieczone mięsa czy warzywne zapiekanki pozostają soczyste, pełne aromatu i zawartych w składnikach witamin. Tego typu brytfanny są najczęściej wykonane z aluminium i pokryte powłoką nieprzywierającą. Posiadają przezroczystą pokrywkę, która pozwala na łatwe kontrolowanie procesu pieczeniu.

3. Silikonowe naczynie do piekarnika

Silikonowe naczynia do pieczenia podbijają rynek. Silikon jest niezwykle odporny na wysokie, ale i niskie temperatury, jest bardzo łatwy w czyszczeniu, wytrzymały i wykazuje właściwości nieprzywierające. Dlatego też znajdziemy silikonowe papilotki do muffinek i różnokształtne formy do pieczenia ciast. Z silikonu wykonane są też naczynia do piekarnika, w których przyrządzimy zapiekanki mięsne, warzywne i makaronowe, ryby i krewetki. Dostępne są także specjalne formy do pieczenia omletów i boczku. Co ciekawe, silikonowe foremki sprawdzą się świetnie jako naczynia do piekarnika, ale również jako produkty do mikrofali.

4. Patelnie dwustronne do smażenia

Patelnia dwustronna to taka ulepszona wersja patelni, która znacznie ułatwia smażenie. Wersja do naleśników składa się z dwóch złączonych ze sobą patelni, pokrytych powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu podczas smażenia placków czy omletów możemy z łatwością przerzucić je na drugą stronę. Wystarczy, że odwrócimy patelnię. Podobnie jest w przypadku dwustronnej patelni grillowej, o karbowanej powierzchni, która po nagrzaniu równomiernie grilluje składniki, pozostawiając na nich charakterystyczne żeberka. Dostępne są także takie uniwersalne patelnie podwójne, doskonałe do smażenia ryb i mięs – zapobiegają wydostawaniu się na zewnątrz dymu i intensywnego zapachu oraz chronią przed zabrudzeniem kuchenki tłuszczem.

5. Garnki, rondle i patelnie z silarganu

Czym jest silargan? To materiał stanowiący połączenie stali szlachetnej i ceramiki, pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń i niklu. Jest zatem świetną alternatywą dla osób uczulonych na nikiel Specjalnie opracowany skład sprawia, że silarganowa powłoka pokrywająca naczynia cechuje się także podwyższoną odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Niezwykle gładka powierzchnia jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości. Takie innowacyjne rozwiązanie znajdziemy w ofercie marki Silit, w której dostępne są silarganowe garnki, rondle i patelnie. Naczynia umożliwiają zdrowe i bezpieczne gotowanie, nie zmieniają smaku potraw, a przy tym wszystkim prezentują się naprawdę nowocześnie. Korpus w soczystym kolorze, solidne uchwyty i pokrywka to wyróżniki silarganowych artykułów.

 

 

 

Dodaj komentarz