Hasłem przewodnim Wielkiej Szamy jest „Kulinarna podróż dookoła świata”. Na festiwalach organizatorzy starają się zabrać swoich gości w różne zakątki globu. Podczas wydarzeń kulinarnych możecie spotkać się z kuchnią m.in. meksykańską, amerykańską, gruzińską czy azjatycką. I właśnie na tej ostatniej organizatorzy skupią teraz uwagę poznaniaków.
Kuchnia azjatycka to zbiór kuchni z kilku regionów. Zaliczamy do niej kuchnię japońską, wietnamską czy chińską. Łączy ich bogactwo orientalnych smaków oraz fakt, że jest wyjątkowo zdrowa. Azjaci nie borykają się z chorobami cywilizacyjnymi, w tym z nadwagą. Ich sekretem jest unikanie dużej ilości nabiału oraz tłustego mięsa. Stawiają bowiem na większą ilość ryb, owoców morza oraz warzyw. Jak na kraje dalekowschodnie przystało, podstawą ich diety jest ryż. Można go tu spotkać pod różną postacią jak papier ryżowy czy makaron. Kuchnia azjatycka jest bogata w intensywne aromaty i smaki. Królują tu przyprawy typu imbir, kardamon, trawa cytrynowa, chilli czy anyż. Te smaki to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Przedstawiamy dania kuchni azjatyckiej, które będzie można skosztować na Wielkiej Szamie w Poznaniu już 28 i 29 września.
Do najbardziej znanych dań kuchni chińskiej należą bułeczki baozi, czyli tradycyjna przekąska w formie klusek gotowanych na parze w bambusowych koszyczkach. Danie te wywodzi się z północy Chin, a na Wielkiej Szamie zaserwuje je „Pan Baozi”! Dostępne będą w opcji mięsnej oraz wegetariańskiej — w zestawie z pyszną, orientalną surówką.
Wok to jedno z podstawowych naczyń kuchni azjatyckiej. Charakterystyczna budowa tej patelni pozwala na smażenie dania metodą stir-fry, czyli szybkie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, podrzucając składniki. Macie ochotę na danie z woka? Na festiwalu koniecznie odwiedźcie food trucka „Wokgang”. W swojej ofercie mają różnego rodzaju azjatyckie dania. Ich specjalnością jest pad tai, serwowany z mięsem czy marynowanym tofu. Oczywiście jest to tylko jedna z wielu pozycji w ich bogatym menu.
Makaron jest kolejnym, zaraz po ryżu najczęściej używanym składnikiem w Azji. Istnieje mnóstwo rodzajów makaronów jak m.in. soba, udon czy ryżowy. Azjaci podają makaron z aromatycznymi bulionami, w wersji smażonej z warzywami czy mięsem. Obowiązkowa pozycja na liście do odwiedzenia to food truck Nood-Lee. Ich specjalnością są oryginalne azjatyckie makarony. Czekają na Was ciekawe połączenia smaków – to po prostu trzeba spróbować!
Po daniu głównym przyszedł czas na deser. Wszystkich lodożerców zapraszamy na lody tajskie. Jak sama nazwa wskazuje, danie te wywodzi się z Tajlandii. Lody te są wytwarzane na oczach klienta, który sam dobiera kompozycję smakową. Podstawowym składnikiem jest śmietanka, mleko oraz cukier. Dodatki jak świeże owoce, ciastka, czekolada czy masło orzechowe wybiera klient! Po szybkim połączeniu się składników na specjalnej metalowej płycie wszystko zamienia się w apetyczne, zmrożone ruloniki. Jeśli macie ochotę na lody tajskie, na festiwalu w Poznaniu będzie na Was czekać Słodziak – lody tajskie oraz Made In Thailand.
Nabraliście ochoty na spróbowanie azjatyckiej kuchni? Mamy nadzieję, że tak.
Dla Czytelników mieliśmy cztery vouchery na dowolnie wybranie danie we wszystkich food truckach (nie tylko azjatyckich) do wykorzystania na Wielkiej Szamie na Stadionie w Poznaniu! Konkurs trwał do 27 września do godz. 14.
Mile widziane polubienie Naszego Głosu Poznańskiego na facebooku i zaproszenie znajomych do lajkowania – kliknij tutaj
Zobacz inne nasze konkursy – kliknij tutaj.
Na facebooku wydarzenia: www.facebook.com/FestiwalSmakowFOODTruckow/ trwa natomiast konkurs, w którym macie okazję do wygrania vouchera na dowolnie wybranie danie kuchni azjatyckiej. Zapraszamy do udziału.
Odwiedźcie Wielką Szamę na Stadionie w Poznaniu, która odbędzie się w najbliższy weekend, 28-29 września i przeżyjcie kulinarną podróż dookoła świata. Zapraszamy w sobotę od 12 do 21, a w niedzielę od 12 do 20. Więcej informacji na www.festiwalsmaku.com.pl.
Poznań pełna lista food trucków:
WokGang – dania z woka
CACTUS – kuchnia meksykańska
Poszarpani – bajgle z szarpanym mięsem
Fragola – świeże owoce w czekoladzie
Zebra Burger – burgery
Pan Baozi – chińskie bułeczki baozi
SzamaMan – kofty
Arepas – wenezuelskie arepy
Wyciskamy – orzeźwiająca lemoniada z cytrusów
PB Burger – burgery w kolorowych bułach
Made in Thailand – lody tajskie
Naleśniki z bryki – francuskie naleśniki
Krewetka i kurczak – krewetki i kurczaki w różnych odsłonach
Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące
Churros Amigos – hiszpańskie pączki churros
Jakie Taco – kuchnia tex-mex
Wehikuł Smaku – fish&chips
Food Patrol – burgery
Węgierska Fabryczka – langosze
Nood-Lee – makarony z woka
SOKO slow juice – soki z owoców i warzyw
Kurrra Burger – burgery z kurczaka
Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem
Fresh Donuts – amerykańskie pączki z dziurką
Mixtura VEGE – specjały kuchni wegańskiej
Kurczaki po amerykańsku – kurczaki w panierce
Burger Shop – burgery
Byrek – kuchnia bałkańska
TsongKha Momo – tybetańskie pierożki na parze
Słodziak – lody tajskie
Pastrami Summer – pastrami
O Rety! Krewety – owoce morza
Kill Grill – burgery
Bike Cafe – kawa
Jack Burger – burgery
Gruzin – kuchnia gruzińska
Bang Food Truck – kuchnia tex-mex
Beef’N’Roll – burgery
Wino i Gluten – pizza alzacka
Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
Łowcy z Kaer Morhen – kanapki z mięsem z łopatki
3miejski Folklor – kaszubska kura w mieście
Arizona Pastrami – pastrami
Kura Warzyw – kebab
SweetGang – mini donuty
Balkan Burger – burgery
EAT ME & meet me – kanapki premium
Republika Woka – dania z woka
Patronat honorowy: prezydent miasta Poznania Jacek Jaśkowiak.
Partnerzy:
Stadion Poznań, Browar Amber.
Partner kulinarny: Kuchnia Poznań.
Patronat medialny: Nasz Głos Poznański.
Wielka Szama