Jesień i zima to czas, gdy zaczynamy tęsknić za letnią obfitością warzyw i owoców. Na straganach królują teraz korzenie, kapusta i bulwy, a wśród nich nasze ukochane pyry. Co zrobić, by ten chłodny sezon nie był monotonny, a przy okazji nie spędzać wielu godzin w kuchni? Jak inaczej wykorzystać ziemniaki, by po raz kolejny nie serwować domownikom placków czy pyr z gzikiem?
Oto dwa pyszne przepisy na ziemniaki. Proste, z łatwo dostępnych składników, szybkie w wykonaniu i w dodatku bez mięsa, od którego każdemu przyda się chwila odpoczynku.
Ziemniaki faszerowane porem i brukselką to mało skomplikowane, a bardzo efektowne danie, które podane z zasmażaną lub kiszoną kapustą zrobi wrażenie na niejednej osobie.
Inną potrawą są ziemniaki po chłopsku w wersji wegetariańskiej- z cebulą i jarmużem. Do wykonania tego dania możemy wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje, a my zyskamy, pyszny i szybki obiad, gdy po ciężkim dniu wrócimy głodni do domu.
Ziemniaki faszerowane porem i brukselką
Składniki:
5 średnich ziemniaków równej wielkości
1 mały por (biała część)
1/4 zielonej papryki
6 brukselek
szczypta kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz
sól
masło klarowane/olej kokosowy do smażenia
Salsa verde:
garść liści rzodkiewki (opcjonalnie, można zastąpić rukolą lub pominąć)
4-5 liści jarmużu
ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1/2- 3/4 szklanki oliwy
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy skórkę szczoteczką, opłukujemy przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążone ziemniaki oraz wyjęte z nich środki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je, wydrążone kartofle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środki wrzucamy na patelnię wraz z drobno posiekanym porem, brukselkami i papryką, dodajemy tłuszcz, przyprawy i smażymy przez chwilę, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Na koniec odparowujemy wodę jeśli takowa na patelni została, doprawiamy solą i pieprzem i takim farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki. Zapiekamy około 7 minut w 170 stopniach.