Pyry nieco inaczej


Jesień i zima to czas, gdy zaczynamy tęsknić za letnią obfitością warzyw i owoców. Na straganach królują teraz korzenie, kapusta i bulwy, a wśród nich nasze ukochane pyry.  Co zrobić, by ten chłodny sezon nie był monotonny, a przy okazji nie spędzać wielu godzin w kuchni? Jak inaczej wykorzystać ziemniaki, by po raz kolejny nie serwować domownikom placków czy pyr z gzikiem?

Oto dwa pyszne przepisy na ziemniaki. Proste, z łatwo dostępnych składników, szybkie w wykonaniu i w dodatku bez mięsa, od którego każdemu przyda się chwila odpoczynku.

Ziemniaki faszerowane porem i brukselką to mało skomplikowane, a bardzo efektowne danie, które podane z zasmażaną lub kiszoną kapustą zrobi wrażenie na niejednej osobie.

Inną potrawą są ziemniaki po chłopsku w wersji wegetariańskiej- z cebulą i jarmużem. Do wykonania tego dania możemy wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje, a my zyskamy, pyszny i szybki obiad, gdy po ciężkim dniu wrócimy głodni do domu.

Ziemniaki faszerowane porem i brukselką

Składniki:

5 średnich ziemniaków równej wielkości

1 mały por (biała część)

1/4 zielonej papryki

6 brukselek

szczypta kurkumy

szczypta mielonej kozieradki

1/2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych

pieprz

sól

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

Salsa verde:

garść liści rzodkiewki (opcjonalnie, można zastąpić rukolą lub pominąć)

4-5 liści jarmużu

ząbek czosnku

1 łyżeczka płatków drożdżowych

1/2- 3/4 szklanki oliwy

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy skórkę szczoteczką, opłukujemy przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążone ziemniaki oraz wyjęte z nich środki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je, wydrążone kartofle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środki wrzucamy na patelnię wraz z drobno posiekanym porem, brukselkami i papryką, dodajemy tłuszcz, przyprawy i smażymy przez chwilę, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Na koniec odparowujemy wodę jeśli takowa na patelni została, doprawiamy solą i pieprzem i takim farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki. Zapiekamy około 7 minut w 170 stopniach.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz