Niezmienne od samego początku – Lech Pils to piwo o pełnym smaku, wyrazistej goryczce, złotym kolorze i bogatej pianie. I choć to nie „szata zdobi”, to na 36. urodziny Lech Pils otrzymał nowe opakowanie i etykietę, które jeszcze bardziej podkreślają wyjątkowość tego wielkopolskiego pilsa.
Jego receptura pozostaje niezmienna od czasu pierwszego warzenia. Na początku lat 80. XX w. Lech Browary Wielkopolski zatrudnił piwowarów z Ostrowa Wielkopolskiego, Krotoszyna, Bojanowa, Grodziska i Miłosławia. W czasie tworzenia receptury każdy z nich podzielił się swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją. Wniósł swoją część Wielkopolski.
Lech Pils od razu podbił serca (i kubki smakowe) wielkopolskich miłośników piwa – idealnym poziomem goryczki, słodową pełnią i przyjemnym wysyceniem. Piwowarzy systematycznie sprawdzają jego profil smakowy. Profesjonalne degustacje pokazują, że nie zmienił się ani o jotę. W 2018 r. Wielkopolanie mogą cieszyć się takim samym doskonałym piwem jak w 1982 r.
Utrzymywanie najwyższej jakości piwa jest dla nas bardzo ważne. My w Wielkopolsce nie lubimy bylejakości. Szanujemy pracowitość i systematyczność. Szanujemy rzemieślników, którzy w swoją pracę wkładają wszystkie swoje umiejętności oraz dokładają serce i pasję.
A że Lech Pils jest Wielkopolaninem z krwi i kości to po prostu musi być doskonale uwarzony.
Dlatego, choć młodszy od poznańskich koziołków, jest obok nich symbolem Wielkopolski. Koziołki, pyry z gzikiem i Lech Pils – to trzy skojarzenia Wielkopolan ze swoim regionem.
Przez ostatnie lata Lech Pils na etykiecie miał białe litery na zielonym tle. Teraz logo zostanie zmienione: litery będą zielone o nowoczesnym kroju. Jego przywiązanie do tradycji i lokalności podkreślać będzie pieczęć z poznańskimi koziołkami umieszczona na etykiecie.
Czy wiesz, że:
– pierwszy cech piwowarów powstał w Poznaniu w 1440 r. Prawo do warzenia piwa otrzymało 12 rzemieślników,
– poznański browar powstawał w latach 1975-80. Nowoczesna czechosłowacka linia produkcyjna miała jednak trafić do browaru w Opolu. Tamtejsze władze jednak zbyt długo się wahały. Szefowie browaru w Wielkopolsce byli bardziej zdecydowani i to tu trafiły najnowocześniejsze urządzenia,
– nazwa Lech została wymyślona przez pracowników browaru podczas pracowniczej burzy mózgów przy kuflu jasnego pełnego,
– piwo Lech było pierwsze – to poznański browar został nazwany na cześć piwa, a nie odwrotnie,
– Lech Pils jest dostępny w sklepach i lokalach tylko na terenie Wielkopolski,
– browar w Poznaniu to jeden z najnowocześniejszych browarów w Europie. Jest w stanie uwarzyć osiem milionów hektolitrów piwa rocznie,
– nie udały się próby warzenia piwa takiego jak Lech Pils w innych regionach kraju. To zasługa twardej poznańskiej wody, która jest wykorzystywana przy produkcji,
– smak Pilsa przypomina dortmundzkie pilsy i monachijskie lagery.
Uwielbiam Leszka :)
Ja też – szczególnie w te upały
Zgadza się, ale musi być zimny!!!!!!!!!!!