Między wódką a zakąską – spotkanie autorskie


To będzie wyjątkowe wydarzenie z możliwością spotkania z Aleksandrem Baronem i Łukaszem Klesykiem autorami książki „Między wódką a zakąską” przygotowaną przez wydawnictwo Pascal. W czasie spotkania odbędzie się rozmowa o polskich białych wódkach i zakąskach do niej. Dwie niepowtarzalne osobowości i jedna wspaniała książka, jedyna w swoim rodzaju. Po spotkaniu after party. Gospodarzem spotkania jest Restauracja Pod Niebieniem na Starym Rynku w Poznaniu. Pomysłodawcą i współorganizatorem jest firma de’GUSTATOR PR.

Książka wydawnictwa Pascal to dzieło, które wzięło się z… niezgody! Z niezgody, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat – tak twierdzą autorzy Aleksander Baron i Łukasz Klesyk – zapach i fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód… Autorzy wzięli na warsztat ponad 60 gatunków polskich wódek czystych degustując je i dobierając do nich najlepsze potrawy.

– Kiedy dostałam do ręki, tę książkę dzięki uprzejmości wydawnictwa zaskoczyła mnie ona wiedzą jaką ma do przekazania Czytelnikom. Autorzy pokazują, że ten trunek, tak spowszedniały i pozbawiony szacunku jest całkiem nieznany. Odkrycie go to także rola restauratorów. Stąd też narodził się pomysł na to spotkanie autorskie – mówi Lidia Brauza-Marek właścicielka restauracji Pod Niebieniem.

Aleksander Baron – szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksplorował granice kuchni polskiej. W swoich kulinarnych kreacjach odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Autor bestsellerowej książki „Kiszonki i fermentacje” oraz współautor hitowej książki Przepisy i opowieści”
Łukasz Klesyk – dziennikarz kulinarny, ekspert od alkoholi mocnych, które zawodowo degustuje i opisuje od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. do magazynów „wino” i „Whisky”

Guru polskiego serowarstwa zagrodowego Gieno Mientkiewicz o książce napisał: „Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby to zobić lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku”.

MOJA RECENZJA tutaj

Po spotkaniu autorskim przewidziano after party, na którym zostaną zaprezentowane 3 wódki i 3 zakąski przygotowane do nich przez szefa restauracji Pod Niebieniem, Adama Mendla. Vouchery na after party w cenie 50 złotych od osoby do nabycia na stronie www.pod-niebieniem.pl, w zakładce menu/vouchery.

Menu:

JA Baczewski i macerowana polędwica wołowa z konfiturą gruszkową
Wódka Kantorowicz i pieczony szpik z relishem z kalarepy
Wódka Dwór Sieraków i chleb domowy z masłem rakowym, wędzonym pstrągiem majonezem dyniowym.

Partnerem wydarzenia jest Hotel Andersia w Poznaniu.

Fot. Materiały wydawnictwa

Dodaj komentarz