Apetyt Rośnie w Galerii Malta


Dwa znane i lubiane kulinarne wydarzenia ponownie zagoszczą w lutym w Galerii Malta. Tradycyjnie już w trzeci weekend miesiąca odbędzie się Weekend Eko, a towarzyszyć mu będzie popularne na całym świecie wydarzenie – Restaurant Day. Tym razem obok punktu kulinarnego „Figa z makiem” poznańskiej blogerki Marii Hirowskiej swoje dania zaprezentuje jednodniowa restauracja „Apetyt Rośnie” prowadzona przez Olę Niparko, uczestniczkę polskiej edycji programu MasterChef. Weekend Eko w Galerii Malta rozpocznie się w piątek, 15 lutego. Restaurant Day odbędzie się w ostatni dzień imprezy, w niedzielę, 17 lutego.

 

Stali bywalcy Weekendu Eko wiedzą, że prezentowana podczas tego wydarzenia oferta ciągle się powiększa. Organizatorzy dbają, by każda edycja była okazją do poznania i wzbogacenia swojej spiżarni o nowe produkty. Tym razem do grona znanych już wystawców dołączy Wielkopolska Palarnia Wysokogatunkowej Kawy CafeStudio oraz ABC Kuchni. Palarnia tworzy dla swoich klientów unikatowe kompozycje smakowe z gamy kilkudziesięciu odmian surowych ziaren kawy pochodzących z każdego zakątka świata. W trakcie Weekendu Eko będzie można spróbować kilkunastu czołowych mieszanek CafeStudio. ABC Kuchni to firma rodzinna z wieloletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Podczas Weekendu Eko zaprezentuje swoje wyroby z serii „Kolekcja Smaków”, wśród nich parfait czyli deser z łososia oraz pasztet z wątróbek drobiowych, pasztet z soczewicy oraz konfiturę z czerwonej ekologicznej cebuli z winem i miodem.

Smakowych inspiracji dostarczy odwiedzającym Galerię Malta w najbliższą niedzielę również Restaurant Day. Tym razem wydarzenie będzie przebiegało pod znakiem właściwej diety, którą zadbają poznańska blogerka kulinarna i dietetyczka Maria Hirowska oraz Ola Niparko, uczestniczka polskiej edycji programu MasterChef. W menu jednodniowej restauracji „Apetyt Rośnie”, przygotowanym przez studentki Wydziału Nauki o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i członkinie Koła Dietetyków znajdzie się zupa na ostro z fasolą adzuki, marokańska sałatka z kaszą bulgur, quesadillas z oscypkiem i pyszne domowe bułeczki z humusem, a na deser tartaletki z jabłkiem i kardamonem, do tego kawa orkiszowa i chai z przyprawami.

– Wartością dodaną połączenia Weekendu Eko z Restaurant Day jest to, że mamy możliwość posmakowania dań, które możemy przyrządzić z oferowanych przez wystawców produktów – mówi Maria Hirowska (www.antoshkowesmaczki.pl), która w ramach swojej jednodniowej restauracji „Figa z makiem” zaprosi do posmakowania m.in. placuszków z pasternaku z kozim serem, ciasta na buraczkach z daktylami oraz panna cotty z mleka migdałowego z brązowym cukrem muscovado.

Smaczne i zdrowe produkty w ramach Weekendu Eko będzie można nabyć od godz. 10.00 do 22.00 w piątek i sobotę (15 i 16 lutego) oraz od godz. 10.00 do 20.00 w niedzielę (17 lutego). Restaurant Day odbędzie się 17 lutego.

 

Dodaj komentarz