Około 160 letnich ogródków gastronomicznych działa w tym sezonie na terenie Poznania. W stosunku do ubiegłego roku liczba miejsc, w których mieszkańcy i turyści mogą doświadczać atmosfery Poznania oraz jego kulinarnych uroków, zwiększyła się o niemal 40.
– To dobrą informacja, bo coraz więcej osób odwiedza Poznań, a miejska gastronomia reaguje na to zwiększaniem ciekawej oferty. Jest to również dowód na to, że działania rewitalizacyjne, w tym zmiany przestrzenne – takie jak utworzenie atrakcyjnych terenów rekreacyjnych nad Wartą i w jej okolicy, a także wprowadzenie strefy uspokojonego ruchu – przynoszą efekty. Rosnąca liczba użytkowników historycznej części śródmieścia – zarówno turystów jak mieszkańców – owocuje ożywieniem gospodarczym w tym rejonie, zmniejszającą się liczbą pustostanów, a nawet w wielu miejscach zapotrzebowaniem na nowe lokale użytkowe – mówi Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania i dodaje, że zmiany wpływają na ożywienie prac budowlanych w centrum miasta. Dowodem na to są remonty kamienic i nowe inwestycje.
– Tylko na ulicy Wrocławskiej liczba letnich ogródków gastronomicznych wzrosła z 10 w roku ubiegłym do 19 obecnie. Wszystkie nowe powiązane są z dziennymi lokalami gastronomicznymi – informuje Piotr Libicki, plastyk miejski. To dzięki ujednoliconemu wyglądowi, zgodnemu z wytycznymi wypracowanymi przez niego oraz Miejskiego Konserwatora Zabytków, obiekty te wpływają na estetykę ulicy.
Pełnomocnik prezydenta Poznania ds. Estetyki Miasta w porozumieniu z Miejskim Konserwatorem Zabytków czuwa nad estetyką wszystkich ogródków, opiniując ich projekty i zgody na ich lokalizację. W tym roku nowe punkty tego typu pojawiły się nie tylko w ścisłym centrum – m.in. przy pl. Wolności, ul. 27 Grudnia, Fredry, Ratajczaka, Kwiatowej czy Szewskiej, lecz również na Łazarzu, Jeżycach i Śródce oraz nad Wartą.
Miasto, dbając o kwestie związane z porządkiem i spokojem, określiło godziny działalności ogródków. W obszarze staromiejskim mogą być czynne od poniedziałku do czwartku i w niedziele od godz. 6.00 do północy, zaś w piątki i soboty oraz w dni poprzedzające dzień ustawowo wolny od pracy – od godz. 6.00 do godz. 2.00 dnia następnego. Dopuszcza się doliczenie do godzin funkcjonowania dodatkowych 30 minut jako czasu potrzebnego na ich zamknięcie. Poza obszarem staromiejskim ogródki gastronomiczne mogą działać od godz. 6.00 do 22.00.
www.poznan.pl