Kto zostanie Wielkopolskim Kucharzem Roku?


9 czerwca w pięknym Pałacu Tłokinia na południu Wielkopolski odbędzie się czwarta, pod patronatem śp. Rafała Jelewskiego, edycja konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2017. 12-stu zawodników zawalczy o tytuł najlepszego kucharza w regionie, Puchar Prezydenta Kalisza Grzegorza Sapińskiego, a także nominację do finału kulinarnego Pucharu Polski. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania głównego bazującego na mięsie i podrobach z gęsi, fasolce szparagowej oraz rabarbarze. Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury w tym dwóch gości specjalny z Niemiec, w składzie:

jury WKR

  • Marcin Budynek – przewodniczący jury, Akademia Marcina Budynka w Augustowie
  • Julia Komp – Restauracja Castle Loersfeld w Kerpen, Niemcy. Najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin
  • Magdalena Ossowska – Restauracja YoSH w Stuttgardzie, Niemcy
  • Marcin Szukaj – Restauracji KUCHHNIA i BULWAR w Bydgoszczy
  • Paweł Rozmiarek – BISTRO SZARLOTTA przy Starym Rynku w Poznaniu, jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski
  • Paweł Oszczyk – Mistrz Kucharstwa, Restauracja La Rotisserie w Warszawie.

Zgodnie z tradycją jurorzy konkursu przyznają zawodnikom nagrody w postaci staży w swoich kuchniach, a przewodniczący jury Marcin Budynek, zaprosi jednego z uczestników w „Podróż Kulinarną do Szwecji wraz z osobą towarzyszącą”. Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów.

O tytuł najlepszego Kucharza z Wielkopolski zawalczą:
1. Bartosz Fabiś – Hotel PURO, Poznań
2. Dawid Bielawski – Hotel Edison, Restauracja Lumiere, Baranowo
3. Maciej Kobylański – Dwór Stary Chotów, Nowe Skalmierzyce
4. Adam Jop – Restauracja Sarbinowska, Poznań
5. Marcin Kaczmarek Pielin – MC4D, Poznań
6. Borys Sikorski – Restauracja Destylarnia, Pałac Mierzęcin
7. Mariusz Szcześniak – Restauracja Blow Up Hall, Poznań
8. Dawid Szymkowiak – Restauracja Piano Bar, Poznań
9. Wojciech Rabiega – Hotel Tristan, Kąty Rybackie
10. Carlos Conteras – Hotel Kosma, Koźmin Wlkp
11. Jakub Vogt – Ostoja Chobienice, Siedlec
12. Michał Seyda – Garden City, Poznań
Zawodnik rezerwowy:
1. Małgorzata Pindych – Restauracja Bo.Poznań

Konkursowi towarzyszyć będzie wiele atrakcji przygotowanych dla naszych gości. W tym roku scenę – pokazów kulinarnych poświęcimy mistrzowi kuchni wszech czasów AUGUSTE ESCOFFIER, który powtarzał, że „gotowanie nigdy nie przestanie być sztuką”. W czasie pokazów odbędzie się promocja wydanego w tym roku PRZEWODNIKA KULINARNEGO AUGUSTE ESCOFFIERA, który na polski język przełożyła, zaprzyjaźniona z naszym konkursem – Magdalena Litewka. Ten praktyczny poradnik, zawierający ponad 5000 receptur, od sosów poprzez przekąski, dania główne aż po desery, ukazuje niezwykłą różnorodność prezentowanych dań i wciąż stanowi niesłabnące źródło inspiracji dla kucharzy na całym świecie. Dania Mistrza Escoffiera, zaprezentują szefowie kuchni, którzy już na stałe zapisali się w historię polskiej gastronomii: Kurt Scheller, Jacek Szczepański oraz laureat ubiegłorocznej edycji Konkursu Paweł Salamon.

plakat (2)

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. Po raz trzeci z nami i wciąż niezmiennie kuszący swoimi potrawami z grilla – MACIEJ GRUBMAN z Rzeszowa, a jego pokazowi towarzyszyć będzie muzyka na żywo, krakowskiego artysty Roberta Kasprzyckiego. Degustacje swoich produktów przygotują również wszyscy sponsorzy.

Całość poprowadzi, nowy na naszym wydarzeniu, ale niezawodny od kilku lat – duet: MARTA KLEPKA i TOMASZ PUROL.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy „MOTYLKOWA GALA”, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą DOMINIKA BRODZIAKA. Całość zwieńczy „motylkowy tort” autorstwa Ewy Drzewickiej.

Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie szef kuchni Pałacu Tłokinia – ANDRZEJ KLIMEK.

KAPITUŁA KONKURSU

oto3

Dominik Brodziak Joanna Ochniak Barbara Surma Tomasz Purol

O Patronie Konkursu
 Konkurs to wyraz pamięci o wybitnym szefie kuchni z Poznania śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze…

Dodaj komentarz