Hotel Rzymski otwiera sezon szparagowy


W Hotelu Rzymskim po raz kolejny został otwarty uroczyście sezon szparagowy pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparag oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu przyrodniczego w Poznaniu.


Szparagi to warzywo bogate w źródło witamin B1, B2, B6, C, a także: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, jod, karoten, kwasy: foliowy, nikotynowy, pantotenowy oraz błonnik. Ma działanie antyrakowe, jak również wspomaga system nerwowy.

– W tym roku sezon przyspieszyły marcowe bardzo ciepłe dni – mówił prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, jeden z największych znawców szparag z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Produkcja w Polsce wynosi ok. 6.000 ton szparag rocznie i z roku na rok rośnie. Natomiast szef kuchni restauracji Rzymianka przy Hotelu Rzymskim Ireneusz Ptak na uroczyste otwarcie sezonu szparagowego przygotował to warzywo na 27 sposobów. Można było degustować np. zupy, zakąski, sałatki i dania główne, których podstawowym składnikiem były szparagi, a na deser szparagi z musem truskawkowym i octem balsamicznym.
Tekst i zdjęcia: Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz