Jak zrobić idealne cappuccino?


Nie ma nic lepszego niż chwila relaksu z filiżanką aromatycznej kawy w ręce. Wielbiciele kawy pasjami odwiedzają kawiarnie, aby cieszyć się smakiem idealnego naparu. Niektórzy myślą, że piękne cappuccino można przygotować jedynie z pomocą profesjonalnych narzędzi i posiadając wyjątkowe umiejętności. Nic bardziej mylnego. Prawdziwe cappuccino można z łatwością zrobić w domu!

Skąd się wzięła kawa?

Legend o kawie jest mnóstwo. Jedna z najpopularniejszych to ta o pasterzu, który wypasając kozy zauważył, że żywią się one owocami pewnego krzewu i dzięki temu są jakby bardziej pobudzone i nie sypiają w nocy, przez co ciężko mu było nad nimi zapanować. Opowiedział o zdarzeniu znajomemu mnichowi, który podjął próbę zjedzenia owoców. Odkrył, że są jednak niejadalne i w złości cisnął je do ogniska. Ziarna po wyprażeniu pachniały tak smakowicie, że wyjął je i zalał wrzątkiem. Napój, który powstał smakował znakomicie i od tamtej pory wszedł do stałego menu mnichów, a dzięki niemu mogli oni pozostawać skupieni na całonocnych modlitwach.

Kawa początkowo znana była jedynie w Etiopii i to już około I wieku p.n.e., gdzie wykorzystywano dziko rosnące krzewy a do naparu dodawano soli i masła. Do dziś niekiedy stosuje się ten ostatni dodatek a kawa nazywana jest wtedy „power coffee”.

Różne gatunki kawy

Kawa jak każda roślina dzieli się na różne gatunki. W tym przypadku jest to podział na arabicę, robustę i liberikę.

  • Robusta – jest mniej wymagająca a przez to łatwiejsza w uprawie, ale ma też mocniejszy, kwaśny i gorzki smak oraz większą zawartość kofeiny. Są okrągłe o prostej bruździe.
  • Arabica – trudniejsza w uprawie, ale również bardziej lubiana przez bogaty aromat łagodniejszy smak. Ziarna są owalne o zakrzywionej bruździe.
  • Liberika – stanowi jedynie 1% zbiorów kawy. Nie jest zbyt pożądana i uprawia się ją głównie w Malezji.

Owoce kawy zbiera się zawsze ręcznie kiedy są dojrzałe. Dostępne na rynku kawy to głównie mieszanki arabiki i robusty w różnych proporcjach i stopniu palenia. Napar z kawy najlepszy jest kiedy sami mielimy ziarna. Zachowują wtedy pełnię aromatu i mocy.

Na wiele sposobów

Kawę można przyrządzać na wiele równych sposobów. Nawet sam sposób mielenia ziarna, czy będzie mielona drobniej czy grubiej ma wpływ na jakość i rodzaj naparu. W Polsce jeszcze kilkanaście lat temu najbardziej popularna była zalewajka, zwana u nas kawą po turecku, przy czym z tą ostatnia nie miała za wiele do czynienia. Zwyczajna mieloną kawę należało zalać wrzątkiem w szklance lub dzbanku i odczekać, aż całe ziarno opadnie na dno. Trzeba ją było jednak pić przez zęby, aby jednak nie pić ziaren.

Prawdziwa kawa po turecku to ta parzona w tygielku, podgrzewana kilkakrotnie i podawana z dużą ilością cukru. Jest gęsta, aromatyczna i mała.

Kolejnym sposobem jest parzenie w kawiarce. Gdzie do zbiorniczka wlewa się wodę, na to instaluje się sitko, a do niego sypie się zmielone ziarna. Następnie na to zakłada się ostatni element i stawia całość na kuchence. Kiedy woda na dnie wre pod ciśnieniem przepływa przez ziarna i tryska do pojemnika ponad. Jest to dokładnie ten sam proces, który zachodzi w ekspresach ciśnieniowych i kapsułkowych. Dla wygody i komfortu użytkowania można zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenie.

Robimy cappuccino
Cappuccino swoją nazwę zawdzięcza mlecznej piance. Samo słowo po włosku oznacza kaptur, a pianka na kawie to nic innego jak właśnie kapturek, który pozwala dłużej utrzymać temperaturę kawy pod nim. A do tego jak pięknie wygląda!

Aby przygotować taką kawę w domu nie potrzeba specjalnych umiejętności, a jedynie spieniacza do mleka lub miksera. Przygotuj espresso zaparzone w kawiarce lub ekspresie, 150ml mleka, cukier jaki lubisz, garnek, spieniacz, ulubioną filiżankę i kakao do posypania.

W garnku podgrzej mleko do temperatury 60-70 stopni i spień je spieniaczem. Espresso przelej do filiżanki i posłodź jeśli chcesz. Następnie delikatnie wlewaj spienione mleko po ściance filiżanki tak by pianka została na wierzchu. Udekoruj sypkim kakao i już!

Na inne sposoby
Oczywiście przygotowanie kawy w domu wymaga nico zachodu. Można jednak zaopatrzyć się w ekspres ciśnieniowy, który cała pracę wykonana za nas. Na rynku dostępne są modele tańsze z dyszą ręczną, oraz droższe, które mają dyszę do mleka automatyczną. Nie każdego jednak może pozwolić sobie na wydatek takiego rzędu, dlatego też dobrym wyborem w tym miejscu stają się ekspresy kapsułkowe. Czyste, bezpieczne, ekonomiczne i co najważniejsze dziecinnie proste w obsłudze.

Dla przykładu do ekspresu kapsułkowego Dolce Gusto od Nescafe dostępne są produkty do wykonania idealnego cappucinno. W zestawie są dwie kapsułki, z mlekiem oraz z kawą. Wkładając do urządzenia jedną kapsułkę po drugiej uzyskujemy błyskawicznie kawę o jakiej marzyliśmy! Pyszny napój bez wychodzenia z domu. Więcej o Dolce Gusto? Sprawdź tu: https://www.dolce-gusto.pl/cappuccino.

Dodaj komentarz