Wielkie święto whisky w Poznaniu


Międzynarodowe Targi Poznańskie staną się świątynią dla miłośników whisky. 21 i 22 kwietnia w zabytkowej hali nr 1 odbędzie się Poznań Whisky Show. To druga edycja tego wydarzenia. Zwiedzający będą mieli okazję nie tylko do spróbowania wielu alkoholi, ale także do wzięcia udziału w degustacjach typu masterclass. Po raz drugi będziemy także świadkami unikatowego widowiska Whisky Fight Night.

W ubiegłym roku Poznań Whisky Show odwiedziło 2,5 tysiąca miłośników złotego trunku. Jednym z założeń festiwalu jest poznawanie i odkrywanie świata whisky. Podczas festiwalu goście będą mogli zapoznać się z historią whisky i jej konkretnych marek, dowiedzieć się o ich sposobach destylacji, pochodzeniu oraz rodzajach. To wydarzenie skierowane nie tylko do koneserów, ale także osób, które rozpoczynają wielką przygodę z whisky. Spotkania z autorytetami ze świata whisky czy niezależnymi bottlerami, z pewnością umożliwią poszerzenie horyzontów wielu miłośnikom wody życia.

Na uczestników czeka ponad 100 rodzajów whisky do degustacji w cenie biletu, wyjątkowe spotkania masterclasses, które poprowadzą światowe autorytety branży m. in. Charles MacLean, Colin Hampden-White, Ronnie Routledge, Henry Matson, a także Blair Bowman. Odbędą się warsztaty barmańskie i oczywiście Whisky Fight Night.

W tym roku pojedynek stoczy ambasadorka marki Bacardi Georgie Bell oraz przedstawiciel Glenfiddich Mark Thomson. Będą walczyli na prawdziwym ringu na notki smakowe i zalety swoich whisky. Impreza ma charytatywny cel. Podczas pojedynku będziemy zbierać pieniądze na rzecz Fundacji Spełnienie ze Szprotawy. – mówi Krzysztof Maruszewski, prezes Stilnovisti, organizator Poznań Whisky Show. Do współpracy zaprosiliśmy także jedną z najlepszych restauracji w Poznaniu – Oskomę, której szef kuchni Adam Adamczak, zaprezentuje unikalne połączenia whisky z jedzeniem. – dodaje.

Na festiwalu nie zabraknie także najbardziej wpływowych blogerów ze świata whisky, takich jak
Blair Bowman oraz duet Franchi T. Ferla i Simon W. Roser. Bowman, który jest twórcą World Whisky Day – największego święta whisky na świecie, na swoich masterclasses będzie prezentował nowatorskie sposoby degustacji w oparciu o wszystkie zmysły. Miłośnicy wina także znajdą coś dla siebie. Degustację pięciu win z Bordeux poprowadzi Lord Henry Matson.

Ważnym elementem tegorocznej edycji festiwalu będzie także kuchnia. Kucharze z poznańskiej restauracji Oskoma wyjaśnią zwiedzającym, z jakimi potrawami najlepiej łączyć whisky. Adam Adamczak przygotuje autorską kartę dań, których bazą będą różnorodne rodzaje whisky dostępne na festiwalu. Adamczak to laureat wielu nagród kulinarnych, był także finalistą jednego z telewizyjnych programów kulinarnych.

Ceny dwudniowych biletów zaczynają się od 75 złotych i są dostępne na stronie http://poznanwhiskyshow.com

Dla naszych Czytelników mieliśmy dwa podwójne zaproszenia! Konkurs trwał do 19 kwietnia, do godz. 20. Laureatów poinformowaliśmy mailowo. Należy pilnie potwierdzić fakt skorzystania z zaproszenia!

Mile widziane polubienie Naszego Głosu Poznańskiego na facebooku i zaproszenie znajomych do lajkowania – kliknij tutaj. 

Zobacz inne nasze konkursy, które aktualnie trwają – kliknij tutaj.

Fot. Dariusz Skorupiński

 

Dodaj komentarz