Mistrzostwa Polski w gotowaniu grochówki w Poznaniu


Trwają przygotowania do I Otwartych Mistrzostw Polski w Gotowaniu Grochówki w Kuchniach Polowych, które odbędą się 28 kwietnia w Poznaniu. Kilkanaście załóg stanie o gotowania tej jednen z najbardziej polskich i lubianych zup.

IMG_3160

Na parkigu przed halą Makro przy ul. Aleje Solidarności 51 drużyny będą musiały porąbać drewno, rozpalić w kuchniach polowych i od podstaw ugotować kilkadziesiąt litrów zupy.

Widzowie będą mogli podglądać różne techniki gotowania, sprawdzać przepisy, kosztować i głosować na najlepszą grochówkę. Zupy oceniać także będzie jury smakoszy.

– Chodzi nam o promocję polskiej kuchni, solidnej i bardzo smacznej gotowanej w kuchniach polowych, jak przed laty – mówi Maciej Mużyło z Kuchni Polowej Poznań organizatora Mistrzostw. – Zgłaszają się już drużyny z całej Polski. Nie trzeba mieć własnej kuchni polowej. Możemy taką też wypożyczyć. Wystartują ci, którzy w kuchniach polowych gotują na co dzień, ale też i zwodowi kucharze, dla których taki sposób przygotowania potraw będzie nowością. Dlatego traktujemy ich jako amatorów co będzie również swoistą ciekawostką.

IMG_3212

Nagrody zostaną przyznane w dwóch kategoriach zawodowców i amatorów w gotowaniu na kuchni polowej. Swój puchar przyzna także publiczność.

Obok konkursu kulinarnego będzie można także m.in. obejrzeć dioramę wojskową, pokazy kuchni molekularnej. Będą animacje dla najmłodszych. Policja przeprowadzi akcję znakowania rowerów. Odbędzie się pokazy ratownictwa. Dla fanów kulinarów i smakoszy będzie także prezentacja domowych sposobów na robienie wędlin i wędzonek.

Gotowanie rozpocznie się o godz. 9.00, a wielkie smakowanie od godz. 14. Przez cały czas trwania Mistrzostw Kuchnia Polowa Poznań serwować będzie grochówkę, specjalnie dla tych, którzy nie będą mogli się już doczekać konkursowych zup.

Informacje szczegółowe oraz regulamin i karta zgłoszeniowa można znależć tutaj.

Ps. W składzie sędziowskim obok  Macieja Nowaka, Piotra Michalskiego znajdzie się moja skromna osoba.

Dodaj komentarz