Wielkopolska wyróżniona we Wrocławiu


Województwo zdobyło nagrodę „za najlepsze stoisko” podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych we Wrocławiu. Ekspozycję, która zyskała największe uznanie jury, przygotował Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspólnie z Wielkopolską Organizacją Turystyczną oraz Stowarzyszeniem Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania. Gospodarzem stoiska był Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego. 

 

Impreza odbyła się w ostatni weekend lutego we wrocławskiej Hali Stulecia. Wzięło w niej udział ponad stu wystawców z kraju i ze świata. Wśród wielu ofert turystycznych nie mogło zabraknąć propozycji spędzenia wolnego czasu w Wielkopolsce. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspólnie z Wielkopolską Organizacją Turystyczną oraz Stowarzyszeniem Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania, przygotował ekspozycję, która jak się później okazało, zyskała największe uznanie jury konkursu na najlepsze stoisko targowe.

To duże wyróżnienie dla naszego województwa. Cieszę się, że mogliśmy zaprezentować w bardzo atrakcyjny sposób potencjał turystyczny regionu. Niezliczona ilość rozmów odbytych przy naszym stoisku świadczy o zainteresowaniu wypoczynkiem w Wielkopolsce. Liczę, że obecność na wrocławskich targach przyczyni się do zwiększenia ruchu turystycznego w naszym regionie – mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, występujący we Wrocławiu w roli gospodarza stoiska regionalnego.

Na zaproszenie Stowarzyszenia Inicjatyw Obywatelskich Progres, wicemarszałek Krzysztof Grabowski wziął udział spotkaniu z osobami niepełnosprawnymi. Jego celem było zaprezentowanie niedawno wydanych przewodników turystycznych dla osób z dysfunkcjami. Województwo Wielkopolskie jako jedno z trzech województw wsparło finansowo powstanie przewodnika w wersji papierowej i mobilnej pt. „Wielkopolska bez barier”. Zawiera on 70 tras turystycznych dla osób niepełnosprawnych.

Dużym walorem, wyróżniającym ekspozycję Wielkopolski spośród innych stoisk była jej różnorodność. Lokalna Grupa Działania z Ostrzeszowa zaprosiła do współpracy przedstawicieli swoich gmin. Najliczniej podczas targów reprezentowana była gmina Kobyla Góra. Właściciele lokalnych obiektów agroturystycznych zachęcali do odwiedzenia swojej urokliwej gminy, gdzie znajduje się najwyższe wzniesienie w Wielkopolsce.

Z okazji do zaprezentowania swoich walorów skorzystały także gmina Mikstat. Każdego dnia odbywały się konkursy organizowane przez przedstawicielki Ostrzeszowskiej LGD. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody, m.in. vouchery na spływ kajakowy rzeką Prosną, kolacja w restauracji nad Zalewem w Kobylej Górze oraz wartościowe nagrody rzeczowe. Panie z LGD zapraszały również najmłodszych uczestników targów do wzięcia udziału w warsztatach plastycznych. Składanie papierowego modelu Baszty Kazimierzowskiej, historycznego budynku Ostrzeszowa, czy kolorowanki tematycznie związane z powiatem ostrzeszowskim wywołały mnóstwo skupienia, ale i uśmiechów na twarzach dzieci.

Przez trzy dni na stoisku swoje eksponaty prezentowali rękodzielnicy z Ostrzeszowa. Zegary, świeczniki z poroża autorstwa Romana Kunca, biżuteria i ozdoby z kolorowego szkła wykonane własnoręcznie przez Agnieszkę Sokaluk oraz przedmioty wyplecione z wikliny papierowej przez Agnieszkę Pacynę budziły zachwyt gości.

Wielkopolska włączyła się także do udziału w grze targowej prowadzonej przez organizatorów wydarzenia. Jej uczestnicy otrzymywali mapę z zaznaczonymi stoiskami, przy których należało wykonać zadanie, aby zdobyć pieczątkę. Skompletowanie wszystkich pieczątek dawało szansę wygrania upominków, przygotowanych przez wystawców biorących udział w zabawie.  Na naszym stoisku na uczestników czekała szklana kula z pulą pytań o tematyce związanej z Wielkopolską oraz Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich.

„P jak Pysznie”

Atrakcją drugiego dnia targowych wydarzeń był pokaz przyrządzania tradycyjnej wielkopolskiej kiełbasy z dodatkiem gęsiny. Odbył się on w ramach festiwalu kulinarnego, zorganizowanego na jednej ze scen hali targowej. Jacek Nowicki, właściciel firmy wędliniarskiej Nowicki Naturalnie wspólnie z szefem kuchni restauracji „P jak Pysznie” Pawłem Powroźnikiem pokazali od podstaw proces powstawania wędlin oraz zaserwowali licznie zgromadzonym obserwatorom pokazu białą kiełbasę w wersji parzonej i smażonej. – Kiełbasa wytwarzana od pokoleń w naszym zakładzie składa się w 70% z mięsa świni rasy złotnickiej oraz w 30% z ostrzeszowskiej gęsiny. Te proporcje są idealne, aby otrzymać smaczny produkt o właściwej konsystencji – zdradził uczestnikom pokazu pan Jacek.

A jak agroturystyka

Poza bogatą ofertą turystyczną Południowej Wielkopolski goście mogli poznać również inne zakątki naszego województwa. Pracownicy departamentu PROW zachęcali do odwiedzania obiektów agroturystycznych, zebranych w pięknie ilustrowanym albumie „Najciekawsze Wiejskie Zakątki Wielkopolski”, wydanym przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Nie zabrakło akcentów kulinarnych. Uczestnicy targów mogli skosztować produktów pochodzących od członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, przy okazji dowiadując się o niej najważniejszych informacji. Po drugiej stronie stoiska przedstawicielki Wielkopolskiej Organizacji Turystycznej, na czele z Dyrektor Ewą Przydrożny prezentowały atrakcje Szlaku Piastowskiego oraz przewodniki turystyczne po Wielkopolsce. Tuż obok promowano walory powiatu kaliskiego oraz lokalnych producentów. Goście mogli w tym miejscu posłuchać o Szlaku Kościołów Drewnianych Ziemi Kaliskiej oraz o Szlaku Kulinarnym „Kaliskie smaki”.

Szymon Wdowczyk, UMWW

 

Dodaj komentarz