Grzybowa, rosół i… – poznaj nasz ranking najlepszych polskich zup


Zupy zajmują szczególne miejsce w jadłospisie Polaków. Są smaczne, sycące – doskonałe o każdej porze roku. Uwielbiamy je do tego stopnia, że staliśmy się rekordzistami w jedzeniu zup. A jakie zupy lubimy najbardziej? Oto ranking najczęściej wybieranych polskich zup.

 

Jak pokazują statystyki, Polacy zjadają każdego roku ok. 3,8 mld litrów zup, co w przeliczeniu na jedną osobę daje aż 103 litry! Wśród najchętniej spożywanych zup znalazły się m.in. grzybowa, rosół, pomidorowa. Lista jednak jest znacznie dłuższa – tak wynika z danych przekazanych przez polskie restauracje. Zielona Góra, Kalisz, Poznań, Wrocław, Warszawa, Kraków – to miasta, w których zmienia się kolejność popularności konkretnych zup, ale sama lista pozostaje niezmienna.

 

  • Rosół

Rosół to jedna z najbardziej klasycznych polskich zup – nazywana także „niedzielną” lub „świąteczną”. Przyrządzana na bazie bulionu mięsnego (wołowina), drobiowego (indyk, kurczak) lub warzywnego, jest aromatyczna i smaczna. Podawana z makaronem nitki, jest uwielbiana nie tylko przez dorosłych, ale i dzieci.

 

  • Żurek

Żurek to tradycyjna polska zupa, którą uznaje się za jedną z najlepszych. Wbrew pozorom, króluje ona na rodzimych stołach nie tylko na Wielkanoc. Podawana w naczyniu z ciasta drożdżowego w towarzystwie białek kiełbasy, smakuje wybornie. Jest odrobinę kwaśna za sprawą zakwasu, dzięki czemu wyrazista.

 

  • Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to zupa, która kojarzy się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem. Jednak zabielany śmietaną i spożywany z ziemniakami, może stanowić alternatywę dla dwudaniowego obiadu. Najlepszy jest barszcz czerwony z młodych buraków z dodatkiem uszek z mięsem lub grzybami.

 

  • Zupa grzybowa

Grzybowa, choć jest mniej popularna niż rosół czy żurek, cieszy się ogromną popularnością. Urzeka swoim wyrazistym smakiem i leśnym aromatem. Trzeba jednak pamiętać, że – z uwagi na grzybowy dodatek – jest dość ciężkostrawna. Nie zaleca się podawać jej najmłodszym dzieciom.  Najlepiej smakuje przyrządzona z samodzielnie uzbieranych grzybów.

 

  • Zupa pomidorowa

Pomidorówka jest jedną z ulubionych zup najmłodszych smakoszy. Najlepiej smakuje przyrządzana ze świeżych pomidorów, aczkolwiek wśród Polaków są zwolennicy pomidorówki na koncentracie czy przecierach. Jest delikatna, przełamana nutą słodyczy pomidorów. Najczęściej podawana jest z makaronem świderki.

 

 

Poznaj smak prawdziwych zup – zamów je z dostawą do domu

 

Najlepsze zupy to te, które powstają na bazie naturalnych składników. Niestety część z nas sięga po półprodukty, korzystając choćby z kostek rosołowych. Jeszcze gorzej, gdy decydujemy się na zupki instant, które wystarczy zalać wrzątkiem. Prawda jest jednak taka, że najlepszy smak mają wyłącznie zupy przyrządzane ze starannie wyselekcjonowanych składników, z których korzystają restauracje. Zielona Góra, Wrocław, Warszawa, Kraków – to między innymi w tych miastach możesz zamówić naturalne i smaczne zupy z dostawą do domu. Wystarczy skorzystać z serwisu gastronomicznego, wybrać konkretne miasto i lokale (np. restauracje Zielona Góra), a następnie dokonać zamówienia. W krótkim czasie, dostawca dostarczy wybrane zupy prosto do drzwi twojego domu.

Dodaj komentarz