Zdrowiej, czyli naczynia do gotowania na parze i inne cuda


Czy zdrowe odżywianie to tylko chwilowy trend, czy też może nowy sposób na życie i dietę? Czy to tylko nowomodne, jak mawia najstarsze pokolenie, kaprysy czy prawdziwa droga do zdrowia i lepszego samopoczucia oraz figury? Pytań jest wiele, pewne jest jedno – coraz częściej i coraz chętniej odchodzimy od starego, tradycyjnego modelu żywieniowego na rzecz nowości serwowanych nam przez media społecznościowe, kanały kulinarne, dietetyków i producentów żywności. Nawet jeśli szeroko pojęta zdrowa żywność miała być tylko kolejną modną nowinką, to przyjęła się na dobre w naszym codziennym życiu i gotowaniu.

makaron

Na sklepowych półkach
Zdrowa żywność to tak naprawdę temat rzeka. Temat obszerny i różnie rozumiany. Pod tym wyjątkowo szeroki pojęciem kryje się wiele – od ekologicznej żywności, poprzez żywność pozbawioną tłuszczy, glutenu, modyfikacji i tym podobnych czynników, aż do żywności i półproduktów spożywczych wytwarzanych z myślą o konkretnych sposobach odżywiania. Co zatem możemy spotkać na sklepowych półkach ze zdrową żywnością?
Przede wszystkim w klepach nie brakuje żywności wyprodukowanej w ekologiczny sposób. Coraz więcej sklepów i producentów żywnościowych skłania się ku uprawie roślin, warzyw oraz owoców bez użycia chemicznych pestycydów, konserwantów i sztucznych barwników (bo te zdarzają się także i w warzywach oraz owocach). Żywność ze znakiem „Bio” zyskała więc, mimo swojej wyższej ceny, sporą popularność wśród konsumentów.
Kolejnymi produktami, po które można sięgnąć przechodząc na bardziej zdrowy tryb odżywiania są produkty nie zawierające alergenów – coraz bardziej popularnym trendem w żywieniu jest unikanie laktozy, glutenu oraz dodatków pokarmowych modyfikowanych genetycznie.
Rosnącą popularnością cieszy się w ostatnich latach kuchnia wegetariańska i wegańska. Na szczęście i miłośnicy tych sposobów odżywiania znajdą pośród bogactwa sklepów spożywczych coś dla siebie. Minęły już bezpowrotnie czasy gdy produkty bez mleka i innych składników pochodzenia zwierzęcego gościły tylko w sklepach ekologicznych.
Bo najważniejsze jest gotowanie
Najlepsze produkty, warzywa z serca najdzikszej puszczy i owoce bez pestycydów nie zdadzą się jednak na nic jeśli zostaną źle przyrządzone. Tradycyjna polska kuchnia wymaga dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, pieczenia i najczęściej smażenia. Co tu dużo kryć – to właśnie dzięki temu nasza rodzima kuchnia jest smaczna i sycąca (a nawet tucząca). Niestety w tej postaci należy też do mało zdrowych. Co zrobić, aby nieco złagodzić jej zgubny wpływ? To proste – zmniejszyć ilości tłuszczy zwierzęcych i sposób przygotowywania potraw.
Do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków należy obecnie gotowanie na parze. Dzięki temu potrawy przygotowuje się szybko i z zachowaniem ich naturalnych składników pokarmowych oraz minerałów, i – co ważne – posiłki przygotowywane w ten sposób są lekkostrawne i zachowują swoje naturalne smaki (wiele osób rezygnuje nawet z ich przyprawiania). Jest to też wyjątkowo prosty i niekłopotliwy sposób – wystarczy tylko umieścić przygotowane produkty w specjalnym naczyniu do gotowania na parze i spokojnie czekać aż para wodna zrobi swoje.

Więcej o zdrowym odżywianiu oraz gotowaniu na parze można dowiedzieć się tutaj: http://www.philipiakmilano.pl/poradnik.

Dodaj komentarz