Podwójnie smacznie


Weekend Eko i Restaurant Day w jednym miejscu! Tym razem odwiedzający Galerię Malta od 16 do 18 listopada nie tylko będą mogli wzbogacić swoją spiżarnię o najlepsze regionalne produkty i przetwory, ale także na miejscu posmakować kuchni opartej o ekologiczne produkty w wykonaniu dwóch poznańskich blogerek kulinarnych, Marii Hirowskiej (www.antoshkowesmaczki.pl) i Krystyny Zięciak (guesswhoiscomingtodinnertoday.blogspot.com). Najbliższy Weekend Eko w Galerii Malta zapowiada się podwójnie smacznie.

 

– Postanowilismy wykorzystać dwa wydarzenia – Weekend Eko oraz Restaurant Day, aby podwójnie zadowolić miłośników dobrych smaków i zdrowej żywności, mówi Hubert Zięciak z Folwarku Wąsowo. Będą oni mieli okazję nie tylko uzupełnić swoje zapasy, ale także przekonać się, jak smakuje kuchnia oparta o ekologiczne produkty. Restaurant Day zakłada, że każdy na jeden dzień może poprowadzić swoją restaurację i podzielić się tym, co w kuchni robi najlepiej. Nietypowe i zaskakujące dania wegetariańskie 17 listopada przygotują dla nas dwie poznańskie blogerki kulinarne, Maria Hirowska i Krystyna Zięciak. miłośniczki dobrej kuchni.

Pomysł Restaurant Day, w czasie którego każdy może na jeden dzień poprowadzić swoją restaurację, narodził się 2011 roku w Finlandii. Restaurant Day to kulinarny festyn kucharzy-amatorów, miłośników smaków i dobrej zabawy, przeprowadzany kilka razy w roku zarówno na świeżym powietrzu, jak i pod dachem. Idea cieszy się popularnością w wielu krajach na świecie. Spotkania w ramach Restaurant Day są okazją do wymiany doświadczeń kulinarnych, integracji i przyjemnego spędzenia wolnego czasu.

Weekend Eko, cykliczny event, który odbywa się regularnie, w każdy trzeci weekend miesiąca, to prawdziwe święto dla wyznawcy idei slow food i fanów produktów organicznych, a także dla tych, którzy cenią dobry smak. Od piątku do niedzieli mogą oni kupić produkty sporządzone według tradycyjnych receptur, przetwory z ekologicznych warzyw i owoców, chleby, wędzone ryby oraz specjały regionalne: wielkopolskie miody, andruty kaliskie, sery z Wiżajn, prawdziwe góralskie oscypki czy oleje tłoczone na zimno. W ofercie pojawiły się także produkty wytwarzane z oleju arganowego. Impreza jest organizowana wspólnie z Folwarkiem Wąsowo. Ma na celu promowanie zdrowej żywności z ekologicznych upraw
i zwróceniu uwagi Klientów Galerii Malta na ideę slow food oraz na produkty organiczne.

Smaczne i zdrowe produkty będzie można nabyć od godz. 10 do 22 w piątek i sobotę (16 i 17 listopada) oraz od godz. 10 do 20 w niedzielę (18 listopada). Restaurant Day odbędzie się 17 listopada.

Restaurant Day na Dziedzińcu Starego Browaru

17 listopada (sobota) o g. 17:00 na dziedzińcu Starego Browaru po raz trzeci powstanie restauracja PUGA by Aleksandra Gerlach – pierwsza w Polsce jednodniowa restauracja w ramach fińskiej imprezy Restaurant Day.

PUGA – tradycyjnie będzie restauracją na świeżym powietrzu. Tym razem jednak do współpracy zostaną zaproszeni restauratorzy amatorzy. PUGA wraz z trzema jednodniowymi restauracjami ugości nas rozgrzewającymi jesiennymi potrawami.

Dodaj komentarz