Poznańscy kucharze na finał


Pięciu szefów kuchni z poznańskich restauracji pomoże zawodnikom Lecha Poznań w jak najlepszym przygotowaniu do finału Pucharu Polski. – Chcemy pokazać, że jesteśmy razem z drużyną – mówi kucharz Lecha Poznań Artur Dzierzbicki.
lech kucharze

W akcji „Poznańscy kucharze na finał” poza klubowym kucharzem zostali zaproszeni szef kuchni restauracji Cucina Ernest Jagodziński, szef kuchni restauracji Concordia Design Tomasz Olewski, szef kuchni Hotelu Rodan Filip Kuczyński oraz uczestnik 4. edycji programu Top Chef Patryk Dziamski.

Wszyscy wspólnie razem będą przygotować posiłki dla drużyny, która dzień przed finałem przyjedzie do Warszawy. Dzierzbicki w stolicy będzie od soboty i przygotowuje dla piłkarzy obiad, a pozostali kucharze dojadą do hotelu w niedzielę popołudniu. – Pomogą mi w przygotowaniu kolacji. W menu będzie m.in. sushi oraz jagnięcina – mówi klubowy kucharz. – Potrawy będziemy przygotowywali wspólnie. Podzielimy się jedynie obowiązkami – dodaje.

Pomysł przygotowania kolacji przez kilku kucharzy został zapożyczony od drużyny FC Basel. – Kiedy przyjechali na mecz Ligi Europy do Lizbony wzięli ze sobą czterech kucharzy, czterech kelnerów i baristę. Przejęli kuchnię w hotelu i przygotowywali potrawy dla zawodników – podkreśla Dzierzbicki, który nadzoruje projekt „Poznańscy kucharze na finał”.

Każdy z uczestników do Warszawy pojedzie w specjalnie przygotowanej na tę okazję bluzie kucharskiej. – One mają imitować koszulki piłkarskie. To będzie dla nas fajna pamiątka. Najważniejsze jednak, żeby było smacznie i zwycięsko – zaznacza klubowy kucharz mistrza Polski.
źródło lechpoznan.pl / Mateusz Szymandera

fot. Lech Poznań / Przemysław Szyszk

Dodaj komentarz