Panie i panowie… do kuchni


W sobotę, 12 marca, na placu Bernardyńskim Zielony Targ i Kuchnia Polowa łączą siły i zapraszają poznaniaków na imprezę dla pań i panów. Patronem medialnym tej imprezy jest Nasz Głos Poznański.

DSC07262 (Kopiowanie)

„Panie i panowie do kuchni. Wy zjecie. Gotujmy my” – to hasło tej zabawy. I rzeczywiście tego dnia będzie można nie tylko kupić w tym miejscu ekologiczne produkty, ale też smakowicie zjeść i świetnie się bawić.

– Zielony Targ to nie tylko stoiska z żywnością, to także imprezy, które tutaj odbywają się cyklicznie – mówi Marek Grądzki z Zielonego Targu. – Nie tylko sprzedajemy, ale także propagujemy i polecamy zdrowy, ekologiczny styl życia. Chcemy, by wszyscy docenili towary wytwarzane przez małe gospodarstwa u nas w regionie i naszą polską kuchnię. Stąd pomysł na zaproszenie Kuchni Polowej, z której grochówka staje się coraz popularniejsza w mieście.

Jak się okazuje w kuchni polowej można przygotować nie tylko znakomitą grochówkę (taką jak u mamy, albo jak w wojsku), ale także inne zupy. Będzie można zobaczyć, jak wygląda wielkie gotowanie, a potem wziąć udział w wielkim smakowaniu. Między innymi będzie też przebój Festiwalu Grochówki, czyli Bigos Dzik z Lasu. Warto odkryć samemu skąd taka nazwa.

– Pojawimy się na Zielonym Targu na Placu Bernardyńskim z naszą przebojową grochówką, którą będzie można kupić na miejscu, ale też zabrać ze sobą do domu – mówi. – Przyjdźcie zajrzeć do kotłów, bo będą też i inne zupy, a dla prawdziwych mężczyzn nasz Bigos Dzik z Lasu. W jednym z kotłów będzie też zupa fit dla Pań gotowana przez znakomitego szefa kuchni z restauracji „salon z ogrodem“ Wojciecha Carlosa Wojtkowiaka.

– Mogę tylko zdradzić – dodaje Wojciech Carlos Wojtkowiak – że będzie to delikatna zupa warzywno-owocowa. Przyjdźcie zobaczyć, jakie pyszne dania można robić w kuchni polowej, której domeną do tej pory była tylko znakomita grochówka. Już podczas Festiwalu Grochówki udowodniliśmy, że można w niej przygotować też wersję restauracyjną tej zupy. Teraz pójdziemy jeszcze o krok dalej.
Gościem specjalnym będzie Ewelina Stanek uczestniczka telewizyjnego show Master Chef, modelka, pasjonatka gotowania i pieczenia. Świetnie doradzi nie tylko, jak dobrze wyglądać na wiosnę, ale odpowie na każde pytania dotyczące gotowania i pieczenia przed świętami.

– Z przyjemnością spotkam się z gośćmi imprezy – zapowiada Ewelina Stanek. – Kuchnia to moja pasja. Mam nadzieję, że spotkam takich samych miłośników gotowania i że sobie porozmawiamy i wymienimy się doświadczeniami.

Zabawa będzie dla małych i dużych, bo pojawią się też inni goście specjalni. Koniecznie zajrzyjcie do nas, bo na Zielonym Targu można już zacząć robić zakupy i składać zamówienia przed świętami. Sery zagrodowe, zaprawy, warzywa, kawy i herbaty, przyprawy, pieczywo, mięso i ryby, a nawet poduszki z wkładem z nasion orkiszowych i wiele innych ciekawych towarów czeka na poznaniaków już od 7.30 w sobotni poranek aż do ostatniej kropli zupy.
Elżbieta Podolska

Dodaj komentarz