Nietypowe przekąski na karnawałową domówkę


Karnawał trwa więc na pewno w nie jednym domu odbędzie się z tej okazji domówka! Ale czy impreza organizowana w domu ma być gorsza od tych organizowanych w lokalach z eleganckim cateringiem? Wcale nie musi tak być! Wystarczy odrobina chęci! Zapomnicie na chwilę o tradycyjnych koreczkach, krakersach czy chipsach i słonych paluszkach i zaskoczcie swoich gości nietypowymi, ale prostymi i niezwykle efektownymi przekąskami, a zapewniam Was, że i Wy i Wasi goście poczujecie się wyjątkowo!

Bakłażany po azerbejdżańsku

Bakłażany po azerbejdżajsku

Składniki:
1 średni bakłażan
3/4 szklanki orzechów włoskich
1 średnia marchewka
1 mała cebula
olej do smażenia
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które następnie oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Gdy bakłażany puszczą sok osuszamy je papierowym ręcznikiem. Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Bakłażany smażymy po kilka minut z każdej strony, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Marchew ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Orzechy odcedzamy i blendujemy z podsmażoną cebulą na gładką masę. Doprawiamy kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Marchewkę podsmażamy 1-2 minuty i dodajemy do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Na każdy z plastrów bakłażana nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w ruloniki.

Czipsy ziemniaczane z paprykową salsą

czipsy ziemniaczane z paprykową salsą

Składniki:
2 i 1/2 dużego ziemniaka
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1/2 łyżeczki utartego w moździerzu oregano
2 łyżki oleju
1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta chili
szczypta brązowego cukru
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
Przygotowanie:
Papryki myjemy wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Pieczemy w 200-250 stopniach około 30-35 minut. Gdy papryki wystygną obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy utartym oregano. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Czipsy muszą się lekko przybrązowić i nabrać chrupkości. W międzyczasie do odsączonej papryki dodajemy cebulkę, natkę pietruszki, chili, słodką paprykę, czosnek, cukier, koncentrat, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sałatkę podajemy na czipsach i dekorujemy listkiem natki pietruszki.

Muffinki z czerwonego ryżu i quinoa

Muffinki z czerwonego ryzu

Składniki na 10 muffinek:
3/4 szklanki czerwonego ryżu
1/4 szklanki czarnej quinoa
1 średni por
100 g żółtego sera
2 jajka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Ryż i komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Por kroimy drobno i smażymy na oliwie z dodatkiem soli. Do ugotowanego ryżu i komosy dodajemy podsmażony por, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty lub drobno pokrojony żółty ser, paprykę słodką i chili. Smakujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.

anna jarczak Anna Jarczak

Jestem położną, która 2,5 roku temu postanowiła zrezygnować z jedzenia mięsa i zaczęła zdrowo się odżywiać. W wyniku tego udało mi się schudnąć 9 kilogramów. Gotowanie od zawsze było moją pasją więc postanowiłam swoimi przepisami na zdrowe, wegetariańskie dania dzielić się z innymi. W styczniu 2015 roku założyłam blog Good changes (goodchanges.pl), czyli dobre zmiany, na którym prezentuję swoje dania.

1 komentarz

  1. łakomczuch pisze:

    Super przepisy, no i jeszcze zdrowo – bez chemii. Mam nadzieję, że będzie Pani publikować wiecej przepisów

Dodaj komentarz